Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča
L

Čo sa s nami stalo?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Jedným zo základných pilierov slobodnej a spolupracujúcej Európy bola vždy snaha o nízku infláciu. Aj preto, že vysoká inflácia bývala predzvesťou kríz a vojen. Ako je teda možné, že z 2-percentnej inflácie bude desať, dvanásť, či 15-percentná? Čo sa to s nami stalo?

autori tohto textu patria ku generácii, ktorá po páde komunizmu vyrastala na rešpektovaní reality. Keď prišli po slobodných voľbách v roku 1990 bolestivé reformy zlyhanej socialistickej ekonomiky, bolo jasné, že dočasný pokles životnej úrovne a špeciálne na Slovensku aj prudký nárast nezamestnanosti nebude možné obísť. Napriek tomu sme argumentovali v prospech obnovenia trhovej ekonomiky, a nie v prospech odborov a exkomunistov, ktorí už vtedy populisticky zneužívali pôrodné ťažkosti slobodnej spoločnosti. Bol to ťažký zápas, ale mal obrovský zmysel, pretože za dva roky od Novembra sa podarilo presadiť všetky základné zmeny na ceste od nefunkčného socializmu k slobodnejšej ekonomike.

Po páde mečiarizmu v roku 1998 sa to zopakovalo. Aj vtedy sme podporovali liberálne ekonomické reformy, hoci bolo jasné, že znovu prídu ťažkosti, keďže rozkradnuté podniky a vytunelované štátne banky boli ťaživým dedičstvom predošlej vlády. Odborári a exkomunisti boli znovu proti zmenám, ale znovu neuspeli, pretože realitu ešte nebolo možné obísť.

Oba spomenuté zápasy stoja za skokom Slovenska medzi ekonomicky najúspešnejšie krajiny bývalého sovietskeho bloku. Oba vyžadovali odvahu, kompetenciu, ale najmä rešpekt k realite, v ktorej sa problémy neobchádzajú a neodkladajú na plecia budúcich generácií, ale riešia. Oba boli bolestivé, ale súčasne liečivé.

Odvtedy sa však čosi dôležité

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite