Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Rodina, nebuď politické heslo

.týždeň .témy

Keď sa vec rodiny stane vecou štátu, znamená to, že niečo nie je v poriadku alebo s rodinou, alebo so štátom, alebo s oboma. Ak sú riešením úpadku rodiny peniaze, koľko zaplatia rodiny štátu, aby ich zastúpil? Alebo vyriešime problém štátu tým, že ho premeníme na „rodinu“?

Téma .týždňa: Rodina, nebuď politické heslo
24. máj 2022 Bratislava: Minister financií Igor Matovič gestom ďakuje poslancom, ktorí zahlasovali za protiinflačný balíček. FOTO: JAKUB KOTIAN/TASR

OBSAH

Rodina ako zbraň? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Oči po otcovi, úsmev po mame a dlhy po Igorovi .šimon Jeseňák
Deti sú dar, nie bremeno .radovan Ďurana
Matovič za infláciu a vysoké ceny .juraj Medvec
L

Rodina ako zbraň?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Začalo sa to vtedy, keď sa kresťanskí demokrati vlastnou vinou stratili z hlavného prúdu slovenskej politiky. V tom čase sa viacerí z nich rozhodli, že pre návrat použijú čokoľvek – Kuffu, potraty, bájne Rusko, a samozrejme rodiny. Dnes žneme ovocie.

povedať o slovenskej verejnej debate, že je plytká, je dosť nepresné. Chýbajúca hĺbka totiž nie je ani zďaleka jej hlavným problémom. Oveľa významnejšia je miera absurdity, ktorá chýbajúci rozmer nahradila. Bez hĺbky sa debata stáva povrchnou, ale reč je ešte stále o niečom a možnosť prehĺbenia diskusie ostáva aspoň v princípe otvorená. Absurdná debata je o ničom, sú to len vyprázdnené refrény zložené zo slov zbavených zmyslu. Pokus o prinavrátenie takto zhumpľovanej debaty do ako-tak normálnych koľají sa musí začať obnovením základného zmyslu bežných slov. Napríklad slova rodina.

Vysvetľovanie významu elementárnych slov však so sebou nesie isté riziko. Na čitateľov to môže pôsobiť nemiestne, triviálne, či dokonca urážlivo. Vedomí si tohto rizika, rozhodli sme sa ho podstúpiť. Ak sa totiž slovo rodina čoraz častejšie používa div nie ako budzogáň, asi treba znovu a znovu pripomínať, že skutočný význam tohto slova je

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite