Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Víťazstvo alebo okupácia?

.týždeň .témy

Sovietsky zväz porazil Hitlera – s výdatnou hmotnou pomocou Západu. To je nezvratný fakt. Zároveň bol tento akt jediným pozitívnym činom Stalina a spol. K oslobodeným krajinám pristupovali ako k svojim vazalom a v totalite sme žili viac ako štyridsať rokov.

Téma .týždňa: Víťazstvo alebo okupácia?
9. máj 2020 Moskva, Rusko: Bombardovacie lietadlá Tupolev Tu-95MS na Červenom námestí v rámci leteckej šou na 75. výročie Dňa víťazstva nad fašizmom. FOTO: OLEG NIKISHIN/GETTY IMAGES

OBSAH

Keď oslobodzuje Rusko .štefan Hríb .martin Mojžiš
Putin by chcel byť novým Stalinom .gregory Feifer
Ako livestream z plynovej komory .marína Gálisová
Z Vladivostoku až do Berlína na Studebakeri .juraj Petrovič
L

Keď oslobodzuje Rusko

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Sovietsky zväz bol štátom založeným na lži, produkujúcim lož, kŕmiaci svoje obyvateľstvo lžou a vyvážajúci lož. My sme boli jedným z odberateľov. Dnešné putinovské Rusko je dôstojným nástupcom Sovietskeho zväzu. Čím sme my?

éra Sovietskeho zväzu sa začala Veľkou októbrovou socialistickou revolúciou, ktorá nebola ani veľká (v podstate išlo o jednu z mnohých lokálnych potýčok s občasnou streľbou, aj keď s obrovskými dôsledkami), ani októbrová (aspoň nie podľa nášho kalendára, veď sme ju aj oslavovali 7. novembra), ani socialistická (išlo o boľševický prevrat, pričom boľševici – čo znamená „tí, ktorí sú vo väčšine” – tvorili v ruskej sociálnodemokratickej robotníckej strane menšinu), ani revolúcia (pokiaľ teda rozlišujeme medzi revolúciou a pučom). 

Tento puč bol financovaný nemeckou vládou a je-ho ideologickým základom bolo hlboké nepochopenie sveta dvoma Nemcami, z ktorých jeden sa volal Marx a druhý je bezvýznamný. Lenin toto nepochopenie významne prehĺbil a zrevidoval (z nejakého dôvodu sa to nenazývalo revizionizmus, ale marxizmus-leninizmus) a obohatil ho o absolútne kľúčový prvok, ktorým bol teror. Pod týmto terorom prežili Rusi ďalších viac ako sedemdesiat rokov.

„Čo sa to u nás stalo na jar roku 1945? Bolo to oslobodenie alebo obsadenie?“

My sme z tohto času prežili dvadsať rokov v demokratickej Československej republike, sedem rokov ako vazali nacistického Nemecka v slovenskom štáte a zvyšok (po krátkej pauze) ako poddaní komunistického Ruska opäť v Československu (z toho dvadsať rokov vojensky okupovaní len nepriamo a dvadsať rokov priamo). O tom, čím sme dnes, veľa hovorí náš vzťah k prechodu medzi našou nacistickou a našou komunistickou minulosťou. Čo sa to u nás stalo na jar roku 1945? Bolo to oslobodenie alebo obsadenie?

lož ako pokračovanie vojny

Komunistický svet klamal takmer o všetkom – o vlastnej životnej úrovni, o politických väzňoch, o amerických mandelinkách, o slobode myslenia aj o mieri. A lživý bol aj povinný príbeh druhej svetovej vojny.

Celé generácie ľudí v komunistickom bloku vyrastali na propagande, ktorá pri popise druhej svetovej vojny zamlčala pakt Ribbentrop-Molotov. Bola to pritom kľúčová

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite