Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: SK – Aktualizácia potrebná

.týždeň .témy

Je toho veľa, čo brzdí štátny systém v poslednom období a žijeme naozaj špecifické časy. Covid, hybridné hrozby, vojna na Ukrajine, vyrovnávanie sa s únosom štátu, ekonomika. Čo všetko by malo Slovensko reinštalovať?

Téma .týždňa: SK – Aktualizácia potrebná
Vlajky členov aliancie v bruselskom ústredí NATO. Ostatné desaťročia stratilo Slovensko vedomie, že príslušnosť k Aliancii je pre jeho slobodu kľúčová. Až Putinova vojna spôsobila precitnutie. FOTO: DURSUN AYDEMIR/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

OBSAH

Čo musí Slovensko zmeniť .štefan Hríb .martin Mojžiš
Najlepším liekom sú reformy .juraj Medvec
Traviči prichádzajú zvonku .marína Gálisová
L

Čo musí Slovensko zmeniť

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Všadeprítomný populizmus, boj s pandémiou, spor s uneseným štátom a Putinova vojna proti slobodnej Ukrajine vymedzujú dva mimoriadne ťažké roky samostatného Slovenska. A všetko podstatné, čo sme počas týchto dvoch rokov riešili, zostáva obrovskou výzvou aj do budúcnosti.

roky sme tu na Slovensku siali podivné zrno, a teraz máme žatvu. Problémy, ktoré sme nielenže ignorovali, ale priam systematicky hromadili, sa na nás vyvalili s neslýchanou intenzitou. S takou, že dokonca aj my – tatranské orly (čítaj pštrosy) – sme museli vytiahnuť hlavu z piesku a postaviť sa im.

Niečo sa nám pritom podarilo nad očakávanie dobre, niečo sa nám nepodarilo (a vlastne sa ani podariť nemohlo), a niekde sme urobili také katastrofálne chyby, že väčšie sa už hádam ani nedajú vymyslieť. V každom prípade to boli poučné dva roky. To, čo sme sa počas nich dozvedeli, sa môže stať buď nevyužitou príležitosťou, alebo užitočným východiskom k dospelejšiemu Slovensku. Šance oboch možností sú pomerne vyrovnané.

poučenie z volieb

Dnes, tak ako vo voľbách pred dvoma rokmi, má politický boj na Slovensku charakter súboja populizmu s populizmom. Proti inflácii a zdražovaniu energií bojuje vládna koalícia plošnými dávkami, ktorých hlavným výsledkom bude zvýšenie inflačného tlaku. Namiesto toho, aby pomáhala tým, ktorí to naozaj nevyhnutne potrebujú, pomáha viac-menej všetkým – v nádeji, že tým pomôže v budúcich voľbách sebe. Opozícia dnes na rozhadzované peniaze daňových poplatníkov nedočiahne, a tak vykrikuje, že rozdať sa má ešte oveľa viac. Motivácia je rovnaká ako v prípade koalície.

Voľby v roku 2020 priniesli trpké

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite