Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Naše NATO

.týždeň .témy

29. marca 2004 vstúpilo Slovensko oficiálne do NATO. Aj napriek počiatočnému skepticizmu sa v referende väčšina obyvateľstva vyjadrila za vstup do Aliancie. Aké dôležité to bolo, vidíme dnes.

Téma .týždňa: Naše NATO
29. marec 2004 Washington, USA: Deň, keď vstúpilo Slovensko do NATO. Prezident George W. Bush privítal Mikuláša Dzurindu a ďalších šiestich lídrov bývalých komunistických krajín, ktoré sa stali novými členmi Aliancie. FOTO: ALEX WONG/GETTY IMAGES

OBSAH

Byť spojencom .štefan Hríb .martin Mojžiš
Demokracia sa musí vedieť brániť .marína Gálisová
Aliancia je náš úspešný príbeh .štefan Hríb
Dvakrát Fulton: a čo dnes? .tomáš Zálešák
L

Byť spojencom

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Zmluvné strany sa dohodli, že ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým z nich v Európe alebo Severnej Amerike bude považovaný za útok proti všetkým – toto platí už osemnásť rokov aj pre Slovensko. Čo všetko to znamená?

citovaný článok 5 Severoatlantickej zmluvy je súčasťou najdôležitejšieho zmluvného záväzku, aký kedy uzavrela Slovenská republika. To, že Slovensko pred osemnástimi rokmi vstúpilo do NATO, je nielen najsilnejšou garanciou slobody a nezávislosti tohto štátu, ale aj reálnou záchranou našich konkrétnych životov – stačí sa pozrieťna brutálne napadnutú Ukrajinu. Komu za to vďačíme ačo z toho pre nás vyplýva?

churchill, Truman, Kongres

V júli roku 1945 sa Stalinovi muselo zdať, že má pred sebou celý svet ako na podnose. Hitler bol porazený a mŕtvy, Roosevelt víťazný a mŕtvy, Churchill víťazný vo vojne a porazený v parlamentných voľbách. Truman sa Kremľu musel javiť ako relatívne slabý prezident a britských voličov musel Stalin priam milovať. Ale potom prišiel august.

V auguste roku 1945 Josif Vissarionovič zistil, že Američania majú nový typ bomby, ktorej sa vtedy hovorilo atómová, aj keď správnejší názov je jadrová. To znamenalo, že svetovládne chúťky museli chvíľu počkať. Minimálne dovtedy, kým sovietski vedci (ktorí na tom pracovali už od roku 1942) – ale v skutočnosti najmä sovietski špióni – nezistia, ako vyvinúť rovnakú zbraň.

Stalinovi bolo asi úprimne ľúto, že nemôže poslať svoje tankové divízie až k Atlantiku a že mu teda zostanú len tie územia, na ktorých už sovietski vojaci boli – teda aspoň zatiaľ. Neostávalo mu nič iné, len tváriť sa vcelku priateľsky, popritom sa potichu zmocniť tých štátov, ktoré akože oslobodil, a vyčkávať. Podobne ako dnes Putin veril, že západné demokracie sú v podstate slabé a ich predstavitelia naivní. Ale potom prišiel rok 1946.

V marci 1946 udelila Westminster College vo Fultone (štát Missouri) Winstonovi Churchillovi čestný doktorát. Prezident Harry Truman ho pri tejto príležitosti osobne sprevádzal a Churchill tam predniesol jeden zo svojich najzásadnejších prejavov s jednou zo svojich najslávnejších viet (a že ich mal požehnane). „Od Štetína na Balte po Terst na Jadrane sa cez kontinent spustila železná opona.“ Presný popis situácie, ktorej dominantnou črtou bolo zahrdúsenie demokracií vo východnej a strednej Európe. A jasný plán, ktorým bola úzka spolupráca Spojených štátov a Spojeného kráľovstva.

4. apríl 1949 Washington, USA: Vznik Severoatla tickej aliancie. Zakladajúcu, tzv. Washingtonskú zmluvu podpísali zástupcovia 12 štátov.BETTMANN/GETTY IMAGES4. apríl 1949 Washington, USA: Vznik Severoatla tickej aliancie. Zakladajúcu, tzv. Washingtonskú zmluvu podpísali zástupcovia 12 štátov.O rok neskôr, v marci 1947, sformuloval Truman vo svojom prejave pred Kongresom postoj, ktorý sa stal základom americkej zahraničnej politiky a do dejín vošiel pod názvom Trumanova doktrína. Hlavnou ideou bola politika zadržiavania, čiže kladenia odporu rusko-komunistickej rozpínavosti po celom svete.

O ďalší rok, v apríli 1948, prijal Kongres Marshallov plán ekonomickej pomoci nekomunistickým európskym štátom ako jeden z veľmi účinných nástrojov napĺňania Trumanovej doktríny. A ešte o ďalší rok, v apríli 1949, vznikla Severoatlantická aliancia. V duchu Trumanovej doktríny ako obranné spoločenstvo proti prípadnej vojenskej expanzii Sovietskeho zväzu a jeho satelitov, ku ktorým sme v tom čase patrili už aj my. 

nATO ako nepriateľ

Z hľadiska elementárnej psychohygieny je správne z času na čas si pripomenúť, že NATO vzniklo na ochranu slobodného sveta proti nám. My sme boli tým ohrozením, my sme boli tou nočnou morou. Obidvaja autori tohto textu slúžili v

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite