Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Z Kremľa znovu mrazí

.týždeň .témy

Putin sa pokúša o reprízu studenej vojny, ale určite nie pre veľký úspech jej prvej verzie. Úspech je totiž presne to, čoho sa vtedy sovietska imperialistická moc nedočkala. Môže Putin uspieť a vytvoriť repliku ZSSR aj so satelitmi – až po čiaru pretínajúcu Berlín? Je toto Cold War 2.0? V slobodnej spoločnosti sú fakty o dejinách dostupné, tak sa z nich učme.

Téma .týždňa: Z Kremľa znovu mrazí
21. november 1985 Ženeva, Švajčiarsko: Vlajky nad pódiom počas samitu lídrov, ktorý sa konal v situácii, keď Sovietsky zväz nestíhal financovať preteky v zbrojení a v jeho bloku rástla nespokojnosť s neslobodou. Foto:PETER TURNLEY/CORBIS/VCG/GETTY IMAGES

OBSAH

Studená vojna, aký mier? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Keď autokrat prehrá vojnu, čakajte pád autokracie .marína Gálisová
Časy, keď nám Rusi hovorili, čo smieme, sú dávno preč .štefan Hríb
Čo je v stávke? .tomáš Zálešák
Jasne pomenovať, rozhodne konať .redakcia
L

Studená vojna, aký mier?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Západná Európa oslavuje koniec druhej svetovej vojny 8. mája, Rusi ho osla-vujú 9. mája, Američania 2. septembra. Takže kedy sa vlastne tá vojna skončila? Neskončila. Teda nie v roku 1945. Pokračovala ako studená vojna ďalších štyridsaťpäť rokov.

jedna z dvoch krajín, ktoré začali druhú svetovú vojnu spoločným útokom na Poľsko, bola síce v máji 1945 porazená, tá druhá však vyšla z vojny víťazne. Rusi nakoniec získali nielen celé Poľsko, ktoré si pôvodne chceli s Nemcami rozdeliť, ale aj časť Nemecka, časť Fínska, Československo, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a čiastočne Juhosláviu. Vo východnej časti Európy Rusi dokonale naplnili svoje aj nemecké ciele.

Obsadenie Československa ruskými vojskami sme ako vazalská krajina takmer polstoročie nazývali oslobodením, nekultúrny falický symbol nad Bratislavou je vraj dodnes našou národnou kultúrnou pamiatkou a počas studenej vojny sme opäť – tak ako aj počas druhej svetovej vojny – stáli na strane zloduchov. Ku cti nám môže slúžiť, že sme sa raz pokúsili trochu vybočiť. Ruské tanky nám vtedy pripomenuli, ako je to v skutočnosti s tou našou samostatnosťou.

Nakoniec však Rusi studenú vojnu prehrali a spolu s nimi sme ju prehrali aj my. Pre nás však bola táto prehra jednoznačným víťazstvom, pretože porážka Rusov bola naším oslobodením – tentoraz naozajstným. Lenže tak ako Nemcami nestrávená porážka v prvej svetovej vojne viedla k druhej svetovej vojne, tak aj Rusmi nestrávená porážka v studenej vojne viedla k tretej svetovej vojne. Tá sa už začala, ale zatiaľ nevieme, či bude len studená, alebo sa rozhorí naplno.

aká vojna?

Spor medzi jedným fašistickým agresorom a slobodným svetom bude dlhodobý a vo všeličom sa zrejme naozaj bude podobať na predchádzajúcu studenú vojnu. Ale v skutočnosti to bude iné.

„Reči o tom, že rozširovanie bolo chybou, pretože len provokovalo ruského medveďa, sa najneskôr 24. februára tohto roku ukázali úplným nezmyslom.“

Studená vojna, ako ju zažili viaceré povojnové generácie, bola vedená na jednej strane rozpínavým Ruskom, ktoré sa vtedy oháňalo komunizmom, a na strane druhej demokratickým svetom, ktorý bránil svoju slobodu. A studená bola tá hnusná vojna preto, lebo obe jej strany mali jadrové zbrane, ktoré spoľahlivo znemožnili vojnu horúcu. 

Začínajúca sa nová studená vojna je v tomto

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite