Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Priestor bez hraníc

.týždeň .témy

Je to už dávny postreh, že Rusko vo svojej územnej expanzii nevie, kde sa zastaviť. Čo je príčinou? Čo z toho vyplýva pre susedov? A čo pre Rusov samotných? Dokáže si ruský národ vytvoriť stabilný ústavný základ pre slobodu?

Téma .týždňa: Priestor bez hraníc
Ku hviezdam! K slnku! Sovietsky propagandistický plagát z roku 1965 oslavujúci dobývanie vesmíru. PHOTO: 12 UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES

OBSAH

Rusko šíre, Rusko pusté .štefan Hríb .martin Mojžiš
Putina stihne osud Miloševiče .tomáš Klvaňa
Rusko nedokáže rozumieť túžbe po slobode .šimon Jeseňák
Snová logika ruského mesianizmu .tomáš Zálešák
Ako Sovieti anektovali 13 slovenských obcí .samuel Szabo
L

Rusko šíre, Rusko pusté

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

„Po mnoho staletí existuje takový ruský problém. Rusko přesně neví, kde začíná a kde končí. I když je to největší země světa, má pocit, že je taková trochu malá a že ji ohrožují i nepatrní sousedé,“ povedal v roku 2008 Václav Havel.

citát bývalého československého prezidenta je presný – Rusko žije neustálym pocitom ohrozenia a malosti. Pri pohľade na mapu a jadrový arzenál to vyzerá ako paradox, ale žiaden paradox to nie je. Pocit Ruska je oprávnený.

V osobných ľudských príbehoch rovnako ako vo veľkých dejinách štátov a civilizácií existujú dva druhy autority. Buď máme autoritu, danú najmä našimi hodnotami, obsahom a výsledkami, alebo máme autoritu danú najmä strachom iných z našej sily a veľkosti. To prvé je stabilné, a ovocím je prirodzené sebavedomie a priateľský svet, to druhé je nutné neustále vynucovať, a ovocím je agresia a strach – strach okolia, ale aj večný strach agresora.

To prvé je civilizácia, to druhé je barbarstvo.

samoderžavie

Keď si človek skúsi spomenúť na Rusov, ktorí významným spôsobom obohatili ľudstvo ako celok, s miernym prekvapením zistí, že ich je oveľa menej, než by sa od takej veľkej krajiny s takým veľkým množstvom obyvateľov dalo očakávať. Prečo je to tak? Keď vynecháme rasistické teórie, ktoré by Rusom prisudzovali menšie schopnosti ako iným národom, potom je asi rozumné hľadať odpoveď buď v duchovno-kultúrnych, alebo v organizačno-politických odlišnostiach.

O odlišnej a zvonku ťažko pochopiteľnej ruskej duši sa toho narozprávalo – v minulosti dávnejšej, nedávnejšej, aj celkom nedávnej – viac než dosť. Otázkou je, či je táto ruská duša príčinou, alebo dôsledkom spôsobu, akým sú v Rusku organizované veci verejné.

Heroický amalgám – minulosť ruských bohatierov sa mieša s cárskym dedičstvom generála Suvorova a revolučného vojvodcu Čapajeva z doby občianskej vojny. Revolúcia a starý režim v jednote výzvy Veľ kej vlasteneckej vojny.PHOTO 12/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGESHeroický amalgám – minulosť ruských bohatierov sa mieša s cárskym dedičstvom generála Suvorova a revolučného vojvodcu Čapajeva z doby občianskej vojny. Revolúcia a starý režim v jednote výzvy Veľ kej vlasteneckej vojny.

Veci verejné sú v Rusku organizované ako veci súkromné. V autokracii je všetko viac či menej (a skôr viac) majetkom panovníka. Ruské slovo samoderžavie – označujúce absolutistickú moc cára – nie je, koniec koncov, ničím iným, ako doslovným prekladom gréckeho slova autokracia. A samoderžavie v Rusku sa rozhodne neskončilo zavraždením cára a jeho rodiny boľševikmi. Lenin aj Stalin sa stali cármi priam ikonickými, aj keď Lenin si to – zrejme aj vzhľadom na pokročilé štádium syfilisu – príliš neužil.

Ruskú dušu charakterizujú asi najvýraznejšie dve

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite