Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Rozvadená posádka v búrke

.týždeň .témy

Vládna koalícia je dva roky v situácii, akú si na začiatku neplánovala. Pandemická kríza a dnešná vojna na Ukrajine by boli dosť veľkou výzvou aj pre menej nesúrodé a kompetentnejšie tímy. Chvályhodné výnimky si však o to viac zaslúžia podporu.

Téma .týždňa: Rozvadená posádka v búrke
1. apríl 2021 Bratislava: Členovia zrekonštruovanej vlády na čele s premiérom Eduardom Hegerom pred spoločným fotografovaním. Foto: JAROSLAV NOVÁK/TASR

OBSAH

Vláda v polčase .štefan Hríb .martin Mojžiš
Premárnená šanca na ekonomické reformy .šimon Jeseňák .juraj Medvec
Fixné ceny, fixné problémy .radovan Potočár
a Dva roky ktoré ... .rudolf Zajac
Rozčesnutý čas, rozdelený svet .peter Zajac
L

Vláda v polčase

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Slovenskú vládu, ktorá práve vstupuje do druhej polovice svojho fungovania, možno charakterizovať jediným slovom – nekompetentnosť. Z tohto všeobec-ného trendu existuje len zopár výnimiek. Ale práve tie sú mimoriadne dôležité.

pri hodnotení prvej polovice koaličného vládnutia treba priznať, že to bolo objektívne mimoriadne náročné obdobie. Vláda nastupovala spolu s pandémiou porovnateľnou so španielskou chrípkou po konci prvej svetovej vojny. A do druhej polovice vstupuje v čase medzinárodnej agresie porovnateľnej so začiatkom druhej svetovej vojny. To by bolo veľa aj na osobnostne vynikajúcu vládu. Tak čo sme počas týchto ťažkých dvoch rokov mohli čakať od partie ľudí, z ktorých viacerí sa v ministerských kreslách ocitli viac-menej nedopatrením?

Jednu svoju kvalitu nám táto vládna koalícia ukázala okamžite po jej vzniku a stála ju podstatnú časť dôvery. Dlhé mesiace sme mohli pozorovať osobnostnú neschopnosť Igora Matovičova viesť vládu a krajinu. On, ktorý pomohol vyhrať voľby, pomohol vzápätí prehrať dôveru. Jeho povaha takmer všetky dôležité veci famóznym spôsobom zhoršovala. Za všetky príklady uveďme len manažovanie druhej vlny covidu. Drahé plošné testovanie nevhodnými testami, nákup neschválenej ruskej vakcíny a svetové prvenstvo v počte mŕtvych – to je skóre Igora Matoviča. V porovnaní s ním sú Hegerove slabiny menej viditeľné  aj menej škodlivé. Na premiéra v dvojitej kríze je síce málo výrazný, no keďže nie je sebastredný, dobrým veciam zbytočne neškodí. Už to je v koalícii veľké plus, tým je však o nej povedané mnohé.

21. marec 2020, Bratislava: Lídri politických strán po podpise koaličnej zmluvy. Premiérom sa stal Igor Matovič. Po chaotickom vládnutí ho neskôr nahradil jeho stranícky kolega Eduard Heger.PAVEL NEUBAUER/TASR21. marec 2020, Bratislava: Lídri politických strán po podpise koaličnej zmluvy. Premiérom sa stal Igor Matovič. Po chaotickom vládnutí ho neskôr nahradil jeho stranícky kolega Eduard Heger.

Táto vláda vznikla na boji s mafiánskym štátom a sama si k tomu pridala prívlastok reformná. Po dvoch rokoch je

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite