Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Zrážka s realitou bolí

.týždeň .témy

Parafrázujúc pesničku Živých Kvetov, 2021 chce sa mi zvracať, jak Egonovi Bondymu, keď mal dvadsať. Asi taký je celkový dojem z uplynulého roka. Dôvodov na optimizmus do budúcnosti nie je mnoho. Rok 2022 však bude i o nádeji, ktorá bude podobná, ako keď hrá Slovensko hokej proti Kanade. Dúfať môžeme, čo iné nám ostáva.

Téma .týždňa: Zrážka s realitou bolí
7. december 2021 Bratislava: Predseda Národnej Rady Boris Kollár a minister financií Igor Matovič v parlamente. Nasledujúci rok by mal rozhodnúť aj o konci dominancie tohto dua. Foto: BRANISLAV BIBEL/SITA

OBSAH

Slovenské otázky 2022 .štefan Hríb .martin Mojžiš
Sovietsky zväz na obzore? .karel Hirman
Na plný plyn .radovan Potočár
O micronetvoroch a nielen o nich .norbert Žilka
2020, 2021, 2022? .šimon Jeseňák
L

Slovenské otázky 2022

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Bude to znovu náročný rok. Samozrejme, najmä pre pandémiu. Číslo 2022 však bude aj míľnikom, ktorý rozhodne o osude uneseného štátu, o konci dominancie dua Matovič-Kollár a o alternatíve k nim.

zdravotníctvo a školstvo

Podobne ako predchádzajúci, aj ten nasledujúci rok nechutne obnaží dva dlhodobo neriešené problémy Slovenska. Zdravotníctvo je v takom stave, že celé manažovanie covidovej krízy spočíva v odvracaní, alebo aspoň odďaľovaní jeho otvoreného kolapsu. Výsledkom takéhoto manažovania je viac či menej skrytý kolaps spočívajúci v pomerne drastickom obmedzení normálnej medicíny a v nebezpečnom skúšaní trpezlivosti zdravotníckeho personálu. Podobné problémy zažívajú aj v iných krajinách, ale u nás je to vypuklejšie jednak vinou predcovidového stavu zdravotníctva a jednak vinou hrôzostrašnej nekompetentnosti komickej dvojice Matovič-Krajčí. Dramatická dvojica Matovič-Lengvarský, ktorá nás bude prevádzať krízou v roku 2022, je pod-statne lepším variantom, ale ani ona veľa nádeje nevzbudzuje. Bojovať naraz s covidom aj s Matovičom, to by ťažko zvládali aj iní borci ako Lengvarský.

Slovenské školstvo súvisí s epidémiou dvojako. Na jednej strane je obeťou nezvládania covidovej krízy a na druhej strane je jednou z príčin nezvládania covidovej krízy. Školy zatvorené príliš dlho v rámci lockdownov sú obeťou, ktorej ťarchu pocítili jednotlivé deti a ich rodičia už v minulých dvoch rokoch, ale ktorých skutočnú váhu spoznáme až v budúcnosti. Ako k tomu prispeje rok 2022, to nie je dnes jasné, ale pravda je, že ani po dvoch rokoch covidu nemáme vypracovanú nijakú inovatívnu koncepciu reagujúcu na pretrvávajúcu epidemickú situáciu. Školy sú v zásade buď zatvorené, alebo otvorené a nevidno nikoho, kto by systematicky rozmýšľal o príprave školstva na prípadný dlhodobý covidový režim. Namiesto toho ministerstvo školstva venuje a aj v najbližšom roku bude venovať energiu etatistickej zmene vysoko-školského zákona.

24. marec 2021 Prešov: Profesorka Soňa Grestyová so svojimi študentmi na Luteránskej jazykovej škole. Vinou pandémie sa neuskutočnila časť záverečných skúšok, tzv. maturita.FOTO ZUZANA GOGOVA/GETTY IMAGES24. marec 2021 Prešov: Profesorka Soňa Grestyová so svojimi študentmi na Luteránskej jazykovej škole. Vinou pandémie sa neuskutočnila časť záverečných skúšok, tzv. maturita.

Hlbší a znepokojujúcejší vzťah medzi naším školstvom a epidémiou sa však neprejavuje na školákoch, ale na absolventoch škôl. Antivaxerov a hoaxofilov majú všade, ale my ich máme akosi

 
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite