Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Delta a my

.týždeň .témy .téma

Delta variant covidu-19 je už aj na Slovensku dominantný. Vieme, že na jeseň udrie v plnej sile. Zvládneme tretiu vlnu bez ďalších tisícov mŕtvych a hospitalizovaných? Poučili sme sa z nedávnej minulosti? Sme na ňu pripravení? Prečo nie je zaočkované dostatočné množstvo ľudí? Prinášame pohľady expertov na pandémiu.

Téma .týždňa: Delta a my
7. jún 2021 Barcelona, Španielsko: Turisti prichádzajú na letisko El Prat. Španielsko v tento deň otvorilo hranice pre cestujúcich zo zahraničia, ktorí sa vedeli preukázať negatívnym testom na covid-19. Okrem letísk sa otvorili aj prístavy pre výletné lode

OBSAH

Súper je silný, ale môžeme ho zvládnuť .štefan Hríb
Delta mení pravidlá .martin Smatana
Leto bolo bez delty. Teraz je najväčším problémom Covid automat .marína Gálisová
Druhá jeseň s covidom .norbert Žilka
L

Súper je silný, ale môžeme ho zvládnuť

.štefan Hríb .témy

Bude tretia vlna slabšia ako druhá? Čo značí relatívne nízka zaočkovanosť pre budúce počty hospitalizácií a úmrtí? Sme lepšie pripravení v nemocniciach? Čo ešte urobiť, aby delta nebola ničivá? Hovoria experti Alexandra Bražinová, Boris Klempa, Richard Kollár a Pavol Čekan.

sme na začiatku tretej vlny. Čo nás čaká na jeseň? Poučili sme sa z druhej vlny a z chýb, ktoré sme všetci urobili?

Alexandra Bražinová:Sme v podobnej situácii ako pred rokom, minimálne v aspekte počtu prípadov. Ale pred rokom sme nemali vakcíny, teraz máme na Slovensku viac ako polovicu dospelej populácie zaočkovanú. To pomôže. Tí, ktorí sa zaočkovali, urobili dobre, a tí, ktorí to neurobili, musia znášať dôsledky. Vývoj bude do veľkej miery závisieť od zaočkovanosti a do istej miery od toho, koľko ľudí prekonalo v danej oblasti ochorenie.

čaká nás to isté peklo čo pred rokom?

Richard Kollár:Sme v úplne inej situácii. Čísla sú podobné, ale máme úplne iného súpera. Delta variant je iný. Krajiny, ktoré si minulý rok ľahko poradili s tou infekciou, si s ňou dnes neporadia. Nástroje, ktoré máme k dispozícii, lockdown a podobne, nedokážu potlačiť šírenie delty. Dokážeme ho len rozložiť v čase. Teraz už je politickou otázkou, do akej miery chceme rozkladať tú vec v čase. Sociálne napätie bude asi omnoho vyššie. Obetí bude priamo vo vlne možnomenej ako v predchádzajúcej, ale neviem to naisto.

Boris Klempa:Ja si myslím, že nás čaká iný priebeh ako minulý rok. Myslím si, že tento rok pred Vianocami by sme už mali mať za tým, aspoň najhoršie by malo byť za nami. Samozrejme, zaočkovanosť bude hrať obrovskú úlohu, ale tí, ktorí nie sú zaočkovaní a ani neprekonali ochorenie, sa v najbližších mesiacoch asi s tým vírusom stretnú a tú infekciu prekonajú. Čo sa poučenia týka, mám pocit, že ministerstvo zdravotníctva sa pripravuje ináč ako vlani. Minulý rok bolo ťažké podcenenie zo strany všetkých.

„Pri delte je malá pravdepodobnosť, že niekoho dokážeme ochrániť opatreniami. Infekčnosť je veľmi vysoká.“

zopakuje sa minulý rok?

Pavol Čekan:Nie, nemôže sa, lebo delta variant je úplne iný, oveľa infekčnejší. Niektoré reštrikcie, ktoré sme mali, fungovať nebudú. Ale ako v krivkách pôjdeme hore, tak pôjdeme aj dole. Vieme, že to prekonáme a aj tretia vlna odíde. Zatiaľ sú predpoklady, že možno rýchlejšie. A či sme sa poučili? Sú tu seriózne prípravy. Máme určitý objem možností a ľudí, s tým musíme pracovať. Nemôžeme sa porovnávať s Dánskom či Holandskom. Ale viem, že to zvládneme. Máme matematika, ktorý vie predvídať, tak hádam nebudeme mať dátové peklo. V testovaní už vieme o diverzifikácii, vieme, ktoré testy čo dokážu alebo nedokážu. V trasovaní vieme, kde treba čo posilniť. Či to aj posilníme, to je otázka. V liečbe sa posúvame, WHO testuje ďalšie možné lieky. Vyjde správa napríklad o Chirana ventilátoroch, ktoré majú vynikajúcu výkonnosť a my ich máme. Neviem, aká je pripravenosť problémových regiónov, na čom práve pravdepodobne Ministerstvo zdravotníctva teraz pracuje.

Pavol ČekanBORIS NÉMETHPavol Čekan

keď sa polovica ľudí zo zaočkovateľných dala zaočkovať a veľa ľudí covid v druhej vlne prekonalo, asi tá tretia vlna musí byť slabšia. No zase je tento variant infekčnejší.

RK: Pri delte je malá pravdepodobnosť, že niekoho dokážeme ochrániť opatreniami. Infekčnosť je veľmi vysoká. Predpokladám, že táto vlna sa skončí až úplným premorením. Skoro všetci, čo deltu môžu dostať, ju dostanú. Delta neodíde a bude tu v malých počtoch ešte roky, desaťročia, storočia. Dobrý príklad je Izrael. Tam majú už iba milión nezaočkovaných. Každý deň majú desaťtisíc infikovaných a takmer všetci z nich sú nezaočkovaní. V nemocniciach končia práve tí nezaočkovaní.

takže dva milióny ľudí to môže rovno dostať. Sme potom v horšej situácii, ako v druhej

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite