Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo prinesie vláda Talibanu? Odpovedá Tomáš Valášek

.štefan Hríb .témy .téma

Kto vyhral a kto prehral v Afganistane? Prečo sa Taliban vrátil a prečo mu Afganci nekládli odpor? Dá sa veriť, že bude iný? Čo znamená vláda Talibanu pre Ameriku a Európu? Hovorí Tomáš Valášek, expert na zahraničnú politiku.

Čo prinesie vláda Talibanu? Odpovedá Tomáš Valášek BORIS NÉMETH

bolo to, čo vidíme a čo sme tušili, že sa bude diať, nevyhnutné?

Nebolo. Je to dôsledok konkrétnych chýb a ľudí. Vina, samozrejme, padla na prezidenta Bidena, ale nezabúdajme na prezidenta Trumpa, ktorý 29. februára 2020 podpísal dohodu s Talibanom, a tá podľa mňa spečatila osud afganskej vlády. Trump urobil dve fatálne chyby. Prvá bola, že neprizval afganskú vládu na rokovania. Tým naznačil Talibanu, že s ňou nemusí rátať. Američania si v tejto zmluve vymohli sľuby, že Taliban bude neskôr rokovať s afganskou vládou o vláde porozumenia. To, samozrejme, Taliban porušil. Druhá chyba Trumpa bola, že dal dopredu vedieť, že stiahne z Afganistanu americké jednotky bez ohľadu na to, či uzavrie s Talibanom zmluvu. 

Biden však mal na výber. Mohol tú zmluvu zavrhnúť. Ak by to bol býval urobil, vyžadovalo by si to nasadenie amerických síl. Taliban by v tom momente začal útočiť na amerických vojakov. Biden by tam musel navýšiť sily, a to by nieslo náklady. No nebolo by sa stalo to, čo sme videli za posledných pár dní. Biden sa mohol aspoň zamyslieť nad osudom ľudí, ktorých po sebe USA a spojenci zanechávajú. Keď sa Američania sťahovali z Vietnamu, našli spôsob, ako dostať von 130-tisíc ľudí, ktorí potrebovali ochranu pred komunizmom. 

„Dnešné dianie je však výsledkom toho, že sme hodili afganskú vládu cez palubu.“

Po prvej vojne v Zálive Američania vytvorili v ľuďoch v Iraku očakávania, ktoré potom nenaplnili a museli ich dostať von. A našli spôsob, využili ostrov Guam, kam ich premiestnili, kým spracovali ich údaje. Teraz pre ľudí ohrozených Talibanom urobili len špeciálny vízový program. Ten však trvá roky. Väčšinu ľudí Taliban zabije skôr, než dostanú pečiatku.

keď sa zásah v Afganistane začal, celý svet súhlasil, že tento režim treba odtiaľ odstrániť. Uplynulo dvadsať rokov a počas nich neboli nejaké veľké teroristické útoky na území USA. Mohli Trump a Biden urobiť ešte niečo iné?

Nebolo v pláne ostať tam dvadsať rokov, toto bola najdlhšia vojna v histórii USA. To neznamená, že teraz máme len krčiť plecami nad jej záverom. Následky tohto odchodu sú také katastrofálne, že vymazali všetko, čo sme robili dvadsať rokov. Taliban čakal, kým Američania neodídu a pripravoval sa na to, čo sa stalo za posledných pár dní. V zmluve s ním nie je nič o tom, aké budú následky, ak sľuby o necvičení teroristov nedodrží, a on ich nedodrží.

aká bola teda alternatíva? Veď to, prečo tam tie jednotky šli, sa podarilo. Dvadsať rokov nemohli trénovať nových teroristov. Prečo k tomu pridávame ďalšie ciele?

Nemáme záruku, že sa Afganistan nestane základňou pre tieto sily. Dvadsať rokov to tak nebolo vďaka našej prítomnosti a vďaka tomu, že tam bolo vyše stotisíc spojeneckých amerických vojakov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite