Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Taliban získal moc a hodinky, ktoré začali tikať

.pavel Macko .témy .téma

V nedeľu 15. augusta sa Taliban prakticky bez boja zmocnil Kábulu. Končí sa úsilie o stabilizáciu konfliktmi rozorvanej krajiny. Taliban vytrvalo odkazoval Západu, že môže mať všetky hodiny sveta, ale oni majú čas. Teraz sa čas Talibanu naplnil.

Taliban získal moc a hodinky, ktoré začali tikať MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/GETTY IMAGES 16. august 2021 Kábul, Afganistan: Taliban vstúpil do hlavného mesta a prevzal vládu nad krajinou. Bojovníci hliadkujú v uliciach.

dňa 11. septembra 2001 sa svet ocitol v šoku. Teroristi sa zmocnili civilných lietadiel a zaútočili na symboly Západu. Padajú Dvojičky v New Yorku, horí Pentagón. Stojím v učebni v komplexe Fort McNair na brehu rieky Potomac. Striedavo pozerám správy na obrazovke a cez oblok hustý dym z Pentagónu.

Útoky boli definujúcim zlomom v medzinárodných vzťahoch, pre Afganistan aj v mojom živote. Osobné spomienky si nechám na inokedy, ale nedá sa mi úplne odosobniť  od príbehu Afganistanu. Som jeho súčasťou.

Po útokoch prezident Bush vyhlásil, že Spojené štáty pôjdu nekompromisne po priamych útočníkoch a po každom, kto podporuje alebo poskytuje útočisko medzinárodnému terorizmu. Vyhlásenie sa vyprofilovalo do globálnej vojny proti terorizmu.

vydajte nám al-Káidu!

Už dva dni po útokoch vypracovalo americké ministerstvo zahraničia zoznam okamžitých opatrení. Ich súčasťou bolo získať celosvetovú podporu a zatlačiť na nespolupracujúcich. Američania mali informácie, že za útokmi bola al-Káida. Jej vodca Usáma Bin Ládin sa s vedomím Talibanu skrýval v Afganistane. Odtiaľ plánoval útoky. 

Dňa 13.9. 2001 rokoval námestník ministra zahraničia USA so šéfom pakistanskej tajnej služby. Súbežne americký veľvyslanec tlmočil prezidentovi Mušaráfovi akčný plán a dal mu jasný odkaz: „Buď ste s nami, alebo proti nám“. Ešte v ten deň Mušaráf do Washingtonu odpovedal: „Sme s vami vo vašom akčnom pláne v Afganistane“.

19. august 2021 Kábul, Afganistan: Taliban čakal na svoju príležitosť, a teraz sa jeho čas naplnil.MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES/GETTY IMAGES19. august 2021 Kábul, Afganistan: Taliban čakal na svoju príležitosť, a teraz sa jeho čas naplnil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite