Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Mojžiš: O čo ide generálnemu prokurátorovi a inšpekcii?

.martin Mojžiš .témy .téma

Obvinenie Miroslava Výboha, neoficiálnej pravej ruky Roberta Fica, by pred dvomi rokmi spôsobilo zemetrasenie. Dnes, keď vo vyšetrovacej väzbe sedia Bödör, Brhel, Kováčik, Gašpar, Pčolinský a ďalší, je to vcelku obyčajná správa. Dôležitá, ale nie prevratná. Tou bude až prípadné zadržanie Fica.

Martin Mojžiš: O čo ide generálnemu prokurátorovi a inšpekcii? JAKUB KOT/TASR 16. marec 2021 Bratislava: Generálny prokurátor Maroš Žilinka na rokovaní Výboru pre obranu a bezpečnosť o postupe vyšetrovania vo veci podozrenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v kauze únosu vietnamského občana.

momentálne najdôležitejšie posolstvo, ktoré vyplýva z Výbohovho obvinenia, znie takto: Napriek odhodlanej Ficovej protiofenzíve si časť polície naďalej robí poctivo svoju prácu. Nestalo sa vlastne nič nové, len je obvinený ďalší z nedávno nedotknuteľných ľudí. Ale „nič nové“ je dobrá správa. Znamená to, že dobrí policajti z NAKA majú ešte stále voľné ruky.

Voľné ruky týchto policajtov sú v podstate jedinou významnou oblasťou, v ktorej táto vládna koalícia nezlyhala. Lenže, a to je kľúčové, nejde o výsledok nejakej systematickej reformy polície. Tých policajtov, ktorí vyšetrujú a obviňujú bývalých nedotknuteľných, nie je veľa. Hovoríme o niekoľkých  desiatkach ľudí, na ktorých to celé stojí. Proti nim stojí všetko, čo je Fico schopný v silových zložkách mobilizovať.

informácie

Celkom dobrý príklad rozloženia síl poskytuje akcia špeciálneho vyšetrovacieho tímu Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra, ktorá vraj začala prešetrovať podozrenia z protizákonných postupov vyšetrovateľov NAKA. Čo vieme o tejto akcii? V podstate nič, prinajmenšom nič naozaj spoľahlivé. Aj keď v médiách sa objavili nejaké informácie, značne aktívny bol v tomto smere napríklad prokurátor Remeta. Dozvedeli sme sa, že „zo strany Prezídia PZ došlo k prerušeniu prebiehajúceho zásahu pri zadržiavaní obvinených osôb, v dôsledku čoho sú dvaja obvinení na úteku“. Vyzeralo to tak, že NAKA a súčasný policajný prezident prekazili akciu inšpekcie a umožnili útek dvoch obvinených. Ale podľa bývalého policajného prezidenta Spišiaka „je skutočnosť inde“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite