Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Strach, hnev a antivax

.týždeň .témy .téma

Spoločnost je rozdelená. Ulice, ale aj sociálne siete vzbĺkli hnevom. Ako nájsť východisko z chaosu, ktorý je spôsobený iracionálnym strachom? Aj na to budeme hľadať odpovede v nasledujúcich textoch.

Téma .týždňa: Strach, hnev a antivax
Fotografie v .téme sú z bratislavských protestov 24. a 29. júla 2021. Pred parlamentom ľudia protestovali proti vládnym opatreniam, očkovaniu a vládnej novele. Pred Prezidentským palácom proti zvýhodňovaniu očkovaných. Foto: BORIS NÉMETH

OBSAH

Rozsúdi nás až smrť .martin Mojžiš
Je tu skupina, s ktorou treba ľudsky hovoriť .štefan Hríb
Nielen veda, aj politika zavadzia davu .tomáš Zálešák
Prináša vakcína istú smrť? .norbert Žilka
L

Rozsúdi nás až smrť

.martin Mojžiš .témy

Tak sme sa rozdelili na dve polovice. Približne polovica z nás je zaočkovaných aspoň prvou dávkou, druhá polovica sa nechce dať očkovať. Obidve polovice sa domnievajú, že tá druhá polovica z neznalosti riskuje svoje zdravie, či dokonca život. A naozaj ide o zdravie aj o život.

po minulotýždňových antivakcinačných protestoch v Bratislave treba povedať hneď na úvod jednu vec – tí šašovia pred parlamentom a pred Grassalkovičovým palácom nereprezentujú polovicu obyvateľov Slovenska, ktorí sa nechcú nechať zaočkovať. Reprezentujú len samých seba. Ale dosiahli niekoľko pozoruhodných výsledkov, vďaka ktorým sa im oplatí venovať aspoň dva odseky.

V prvom rade nám všetkým ukázali, čo všetko je schopná tolerovať slovenská polícia. Okrem toho zrejme posunuli hranicu množstva alkoholu v krvi, pri ktorom sa ešte dá ako-tak ovládať megafón. Ich najväčší prínos však spočíval v obohatení slovenského aplikovaného humoru. Ako príklady uveďme skandovanie hesla „Vydajte nám parlament!”, označovanie štvrtkového zhromaždenia slovným spojením „generálny štrajk pred Prezidentským palácom” a dámy nesúce transparent „Stop čipizácii!”.

BORIS NÉMETH

Spor medzi zaočkovanými a nezaočkovanými je však oveľa vážnejší a zaujímavejší, než minulotýždňový pouličný festival srandovných nehorázností. V tomto spore je správne – ako nakoniec v každom spore, ktorý stojí za to – snažiť sa aspoň do istej miery pochopiť druhú stranu. A keďže predpokladáme, že medzi čitateľmi .týždňa prevládajú priaznivci očkovania, pokúsime sa v prvom rade porozumieť tým druhým. Inými slovami, pokúsime sa pochopiť, prečo obavy z očkovania proti covidu nie sú úplne absurdné.

hoax alebo fakt?

Ak si prečítate článok Norberta Žilku, ktorý je súčasťou tejto témy, zistíte, že obavy mnohých ľudí z očkovania majú, aspoň na prvý pohľad, prekvapujúco racionálny

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite