Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Radšej chcel byť spevákom ako hercom

.peter Bálik .témy

Ľudia si ho budú pamätať ako komika, herca alebo autora nezabudnuteľných skečov, no v hudobnom prostredí koluje spiklenecký názor, podľa ktorého Lasica svojim priateľom hudobníkom hovoril, že by bol býval radšej spevákom ako hercom.

Radšej chcel byť spevákom ako hercom JOZEF UHLIARIK Lasica, Satinský a Filip. Ich pesničky boli určené len pre divadlo, ale nakoniec zľudoveli. Na poslednej dvojstrane Milan Lasica počas posledného koncertu s Bratislava Hot Serenaders, na ktorom sa trikrát rozlúčil s publikom a nakoniec aj s celým svetom.

„je to pravda. Po jednom koncerte v kaviarni nám povedal, že sa v prvom rade cíti ako muzikant a až potom som všetko ostatné. Hovoril, že sa najlepšie cíti na koncertoch,“ hovorí Mišo Kaščák, ktorý s Milanom Lasicom spieva v projekte Bolo nás jedenásť. Nie je jediný, kto to hovorí. Potvrdil nám to aj aj džezový trubkár Juraj Bartoš z Bratislava Hot Serenaders a alebo aj Peter Lipa, podľa ktorého bol Lasica od prvej chvíle muzikant. 

„Hudba sa tiahla celý jeho životom. Slovo bolo, samozrejme, dôležitejšie, na tom stavali, ale nikdy to nebolo bez hudby,“ dodáva Peter Lipa, podľa ktorého Lasicova láska k džezu a swingovej hudbe vyplynula z toho, že ako tínedžer počúval zakázanú rozhlasovú stanicu Hlas Ameriky. Bol tom program Music USA, cez ktorý sa zoznámil s pesničkami od od Louisa Armstronga, Elly Fitzgeraldovej alebo Franka Sinatru. Po rokoch sa k svojim začiatkom vrátil v texte na albume Lipa spieva Lasicu: Možno sa pamätáš, že keď sme začínali, džez bol dospelejší ako my/Možno sa pamätáš, keď spievala na nám Ella a aká energia išla z nej. Frankie Boy, Louis, bolo ich skrátka veľa/ čo spievali na Music USA. 

Divadlo bolo pre neho možno prácou a hudba viac koníčkom, pri ktorom si vedel odpočinúť. No keby šlo len o hoby, tak sa o ňom ako spevákovi a textárovi nebavíme. Bez Milana Lasicu by bola slovenská popmusic o dosť chudobnejšia. 

bolo nás jedenásť

Zo začiatku svoju lásku k hudbe prejavoval aj tým, že spolu s Julom Satinským volali do svojich šou slovenské bítové a džezové kapely. Ich televízny program Bumerang bol legendárny aj v tom, že okrem nesmrteľných skečov tam vystupovali Prúdy alebo The Meditaning Four Joža Barinu. Bol to vôbec prvýkrát, čo sa bítové skupiny dostali do televízie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite