Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Mojžiš: Lasica, Satinský a my

.martin Mojžiš .témy

Čo majú robiť klauni, ktorí sa stali hrdinami, ale chceli zostať klaunmi? Čo majú robiť, ak klaunmi nemohli byť práve preto, že sa stali hrdinami? Majú právo prestať byť hrdinami? Nie je to zrada? Veď čo už potrebuje tento národ viac ako hrdinov? Hádam už len pravdivých klaunov.

Martin Mojžiš: Lasica, Satinský a my

tá útla knižka – Lasica, Satinský a vy – vyšla dva roky po okupácii. Mal som vtedy desať rokov. (Ak človek spomína na niekoho, kto ho výrazne presahuje, vždy hrozí, že nakoniec začne rozprávať o sebe. Tomuto nebezpečenstvu som sa rozhodol čeliť tým, že o sebe začnem rozprávať hneď na začiatku.) A potom som mal pätnásť. Počas tých piatich rokov som tú knihu prečítal viackrát ako všetky diely Winnetoua, Tarzana a Troch pátračov dohromady. Nijakú inú knihu som toľkokrát nečítal.

Niektorí moji spolužiaci ju poznali tiež, celé kusy sme z nej vedeli naspamäť. Boli to dialógy z divadelných hier (presnejšie povedané, boli to dve kompletné hry), ľahko sa to pamätalo. Ale do divadla sme sa na Lasicu so Satinským pozrieť nešli. Nedalo sa. Pretože svoje hry nikde nehrali. O to sa komunisti postarali.

A potom som mal osemnásť. Súdruhovia niektoré kohútiky pritiahli a iné uvoľnili. A tak som Lasicu so Satinským konečne videl a počul naživo. Milan si od Jula vypýtal tému, ten nahodil čosi s pracovným kolektívom, Milan sa sústredil na jedného pracovníka, ktorý odišiel z práce, išiel po moste, skočil z mosta do rieky, ale neutopil sa, klesol na dno a ako tak na tom dne stál, tak sa na neho prišli pozrieť ryby, a tých rýb bolo stále viac a viac a začali okolo neho krúžiť, a krúžili a krúžili – hovoril Milan Lasica, dramaticky špúlil ústa pri tom “ú” v slove krúžili, rovnako dramaticky špúlil oči a širokými gestami znázorňoval to krúženie – a krúžili a krúžili, počúvajte, nemáte tam aj nejakú inú tému?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite