Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Urobiť spravodlivosti zadosť...

.týždeň .témy .téma

Keď spravodlivosť musí prosiť o dôveru občanov, koho a o čo budú musieť prosiť obete nespravodlivosti? Bude výsledkom reforiem iba potreba ďalších reforiem?

Téma .týždňa: Urobiť spravodlivosti zadosť...
Pojednávacia miestnosť Najvyššieho súdu SR v Bratislave. „Čím je vláda bez spravodlivosti, ak nie organizovaná lúpež?“ (Sv. Augustín). Foto: JAROSLAV NOVÁK/TASR

OBSAH

Laik rozmýšľa o práve .martin Mojžiš
...a spravodlivosť pre všetkých .šimon Jeseňák
Ani súdom neveríme .jana Dubovcová
L

Laik rozmýšľa o práve

.martin Mojžiš .témy

Európska komisia zverejnila Porovnávací prehľad EÚ v oblasti justície. Okrem iného sa tam uvádza, ako vníma verejnosť v jednotlivých štátoch EÚ nezávislosť súdov. Na Slovensku považuje súdy za nezávislé menej ako 30 percent ľudí, čo znamená predposledné miesto. To je dobrá správa, alebo zlá?

v skutočnosti je to dobrá správa. Stav slovenského súdnictva vrátane jeho nezávislosti je na žalostnej úrovni a je dobré, že verejnosť si to uvedomuje. Na stránke slovenského Ministerstva spravodlivosti je citovaná veta z dokumentu EÚ, ktorá znie nasledovne: „Výzvou naďalej zostáva zabezpečenie plnej dôvery občanov v súdne systémy členských štátov.” Táto veta je v našom prípade donebavolajúcou hlúposťou.

Vychovávala Právnická fakulta UK v 80. rokoch slušných alebo neslušných právnikov? A ako je to dnes?BORIS NÉMETHVychovávala Právnická fakulta UK v 80. rokoch slušných alebo neslušných právnikov? A ako je to dnes?

Slovensko určite nepotrebuje zabezpečovať dôveru občanov v súdy. Slovenské súdnictvo si ako celok dôveru nezaslúži a tak to bude ešte veľmi dlho. Isteže, je dôležité, aby verejnosť čím skôr rozoznala aspoň niekoľkých dôveryhodných sudcov a aby im naozaj dôverovala, ale zreformovať celé súdnictvo, to je beh na veľmi dlhú trať. A to ešte nie sme ani len na štarte.

oplzlý jazyk 

Príčiny neutešeného stavu slovenského súdnictva budú vidieť rôzni odborníci v rôznych faktoch. Ani jeden z týchto faktov pritom nemusí byť tou najhlbšou príčinou. Celkom ľahko sa totiž môže stať, že najzávažnejšie problémy zostávajú pred zrakmi odborníkov skryté. Pretože niektoré veci sú zblízka takmer neviditeľné.

Jedným z ťažko viditeľných problémov slovenského súdnictva môže byť jeho personálny stav. Toto tvrdenie môže znieť prekvapujúco, pretože všetci predsa vedia o Kočnerových sudcoch, o Harabinových

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite