Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Marína Gálisová: Znamená viac vakcín viac slobody?

.marína Gálisová .témy

Očkovanie je správna vec a výhoda sama osebe. Ale očkovaní by mali mať aj v bežnom živote pocit, že urobili správnu vec, a byť za to odmeňovaní úľavami. Lebo príklady priťahujú a inšpirujú, a tak prirodzene zaočkovanosť rastie.

Marína Gálisová: Znamená viac vakcín viac slobody? KIRSTY O’CONNOR/PA IMAGES/GETTY IMAGE 8. júl 2021 Londýn, Veľká Británia: Záhrada Buckinghamského paláca. V rámci postupného návratu do normálu otvorili pre verejnosť, chtivú piknikov, aj exteriéry pri kráľovskom paláci.

príklady dobrej praxe si teda môžeme uviesť aj my a dúfať, že sa nimi tí kompetentní u nás inšpirujú. Niežeby boli práve oni najučenlivejší, ale nádej, dúfajme, nezomiera nikdy.

Ku krajinám, ktorým sa podarilo relatívne skoro zaočkovať dosť veľkú časť svojej populácie, patrí Veľká Británia. Aspoň jednu dávku vakcíny dostalo v Británii viac ako 45,6 milióna ľudí. Napriek tomu nebola cesta Británie von z lockdownu jednoduchá.

kto bude ešte nosiť rúška?

Slovenská konzulka v Británii Marcela Matúšková pre .týždeň vysvetlila, že britské úrady museli zareagovať na šírenie delta variantu, a tak ako prvé odložili uvoľnenie všetkých proticovidových opatrení. „To sa malo pôvodne uskutočniť 21. júna, ale rozhodnutie bolo posunuté o mesiac. Vláda sa rozhodla, že tento čas využije na zvýšenie tempa očkovania proti covidu. Občanom naďalej odporúča pracovať z domu, ak to povaha ich zamestnania dovoľuje, a vyvarovať sa zbytočného cestovania. Zároveň je odporúčané dodržiavať bezpečnú vzdialenosť dva metre pri čakaní v radoch a interiéroch, nosenie rúšok vo všetkých interiéroch je povinné a kto to nedodrží, hrozí mu pokuta,“ uviedla konzulka Matúšková.

Zrýchlenie vakcinácie sa podarilo a v polovici júla, ak pôjde všetko podľa plánu, by mali byť vakcíny už dostupné všetkým plnoletým Britom.  Prvé vakcíny sa teraz ponúkajú 18-ročným a vláda plánuje, že ľudia nad 18 rokov by mali dostať prvú dávku do 19. júla. Do tohto istého dátumu by mali byť dve tretiny dospelých zaočkovaných druhou dávkou.

Pokiaľ ide o tínedžerov vo veku 12 až 17 rokov, zatiaľ sa im vakcíny neponúkajú a podľa dostupných informačných zdrojov to ani nie je v pláne.

Británia postupovala pri svojom očkovacom systéme veľmi disciplinovane podľa veku, zhora nadol, od najstarších.  V prvej fáze boli teda očkovaní ľudia nad 50 rokov, ale aj tí, ktorí žijú v kolektívnych zariadeniach, zdravotníci a sociálni pracovníci v dennom kontakte s klientmi. Nezabudlo sa na jednotlivcov s ťažkými diagnózami a dokonca ani na tých, ktorí sa venujú starostlivosti o zraniteľných, ale nie je to ich platená profesia. Najmladší z „možných očkovancov“ v tomto systéme prichádzajú na rad teraz.

Očkuje sa štyrmi schválenými vakcínami: dvojdávkové Pfizer, AstraZeneca, Moderna, jednodávkový Janssen. Systém, ktorý Briti zaviedli, sa, samozrejme, tiež dal niekedy obísť, vcelku však znamenal demokratický prístup k vakcíne najmä pre tých najohrozenejších.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite