Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Mojžiš: Kto môže za tornáda?

.martin Mojžiš .témy

Z emocionálneho hľadiska je to úplne prirodzená reakcia: po každej živelnej katastrofe hľadáme v duchu vinníka. Racionálnym uvažovaním prídeme vždy k tomu istému záveru: príčinou živelných katastrof sú živly. Pre mnohých z nás však tento racionálny záver nie je emocionálne uspokojivý.

Martin Mojžiš: Kto môže za tornáda? BORIS NÉMETH Pohľad na cestu, ktorá vedie Moravskou Novou Vsou, pripomína výjavy z apokalyptických filmov.

ideálnym vinníkom je človek. Toho môžeme jednak potrestať, čím si aspoň čiastočne obnovíme narušenú emocionálnu rovnováhu, a jednak mu môžeme zabrániť v spôsobovaní ďalších živelných katastrof, čo je legitímny cieľ. Neskôr síce uznáme, že tie bosorky, Židia, reakcionári a ďalší v skutočnosti za nič nemohli, ale kľúčovým slovom tohto konštatovania je slovo „neskôr”.

Aj v prípade tornáda na Morave sme okamžite našli ľudských vinníkov. Tentoraz nie nejakých konkrétnych ľudí, ale človeka všeobecného (homo universalis). Logika je nasledovná: človek všeobecný spôsobuje globálne oteplenie, to má za následok klimatickú krízu, tá sa prejavuje extrémnymi meteorologickými javmi, medzi ktoré patrí aj tornádo. Na Slovensku to máme potvrdené aj oficiálne, dokonca na vládnej úrovni. Ministerstvo životného prostredia SR uviedlo na svojej facebookovej stránke celkom jasne: „Klimatická kríza spôsobená globálnym otepľovaním, ktorej vážnosť a dopady môžeme vidieť aj v udalostiach na južnej Morave, predstavuje závažné riziko pre zachovanie života na Zemi. Extrémne výkyvy počasia vrátane výnimočných meteorologických javov budú v našom regióne čoraz častejšie a je len otázkou času, keď môže podobná tragédia postihnúť aj Slovensko.”

No dobre, to s tým zachovaním života na Zemi trochu prehnali, ale v jednej veci sa dá s týmto stanoviskom len súhlasiť – je to len otázka času, dokonca času minulého. V novembri roku 2004 udrela v Tatrách výnimočná víchrica, ktorú sme nespájali s globálnym otepľovaním z jediného dôvodu – Al Gorov film An Inconvenient Truth mal premiéru až o dva roky neskôr.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite