Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Nie sme bezmocní

.týždeň .témy

Tretia vlna pandémie sa čakala na jeseň, teraz sú indície, že môže prísť už v lete. Čo treba urobiť, aby sa spoločnosť neprepadla do špirály úmrtí a lockdownov?

Téma .týždňa: Nie sme bezmocní
11. jún 2021 Falmouth, Veľká Británia: Obrov - ská striekačka s vakcínou proti covid-19 v rámci vakcinačnej kampane. Foto: ANDREW AITCHISON/GETTY IMAGES

OBSAH

Musíme byť rýchli .marína Gálisová
Alfa na ústupe, delta víťazí .norbert Žilka
L

Musíme byť rýchli

.marína Gálisová .témy

V Británii je už 95-percentná prevalencia variantu delta. U nás ho detekovali minulý týždeň prvý raz u osoby, ktorá pricestovala z Ruska. Je delta pre Slovensko vážne ohrozenie? Čo treba robiť? .týždeň sa pýta epidemiologičky Alexandry Bražinovej a zakladateľa portálu Dáta bez pátosu Ivana Bošňáka.

o radosti z očkovania je Slovensko trochu v kŕči. Tešili sme sa, že ak na jeseň príde tretia vlna, že by už nemusela byť taká zlá... a teraz do toho vstúpila delta. Čo si o tom myslíte?

Alexandra Bražinová: Nemáme sa čomu čudovať, nebola iná cesta, skôr či neskôr sme museli zachytiť prvý prípad a je pravdepodobné, že tých prípadov je tu viacero. Ja sa celkom divím, že až teraz sme ten prvý prípad zachytili. Ale je to pochopiteľné, robíme limitovaný počet testov, sekvenácia prebieha s určitým oneskorením. Ivan Bošňák: Súhlasím s pani Bražinovou, málo testujeme a keď netestujete, ťažko niečo zistíte. Sme na 37. mieste v Európe v testovaní PCR testami. To sú pred nami prakticky všetci. Takže otázka nebola, či tu už delta je, ale koľko jej je. Ani toto nie je jeden prípad, ale viac. Pri slabom testovaní PCR testami nebudeme vedieť, kde sme. A je dosť jedno, že to nevieme teraz, keď je tu delta rádovo v jednotkách alebo v desiatkách. Problém bude, keď jej budú stovky alebo tisíce a delta rastie rýchlejšie ako alfa. Británia robí stotisíce testov denne, je desaťkrát väčšia ako my, tak my by sme mali robiť desaťtisíce testov denne, cestujúcich, hromadné podujatia, pacientov, ohniská. Teraz už len musíme sledovať, aké má delta reálne dopady, najlepšie podľa okresov, aby sme tušili, kde čo pripraviť a kde, naopak, do ničoho nezasahovať – do spoločenského, kultúrneho, školského života – lebo s deltou budú problémy iného charakteru ako v druhej vlne. Bude to súvisieť s jedným parametrom, a to je hospitalizovanosť, to sú príjmy – prítok pacientov a to, ako dlho v nemocnici zostanú.

ako je to s hospitalizovanosťou pri delta variante – v krajinách, kde už majú delty viac?

AB: Najviac údajov v rámci Európy je z Veľkej Británie, tam je delta variant najviac

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite