Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ďalší krok nahor slovenskej hokejovej reprezentácie

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Posudzovať tohtoročné hokejové majstrovstvá sveta ako izolovaný turnaj je z hľadiska slovenskej reprezentácie úplne nesprávny pohľad. Bol to len jeden malý, hoci dôležitý krok na dlhej ceste. Malý krok pacienta, ktorý sa odznova učí chodiť.

Ďalší krok nahor slovenskej hokejovej reprezentácie JUST PICTURES/PROFIMEDIA 21. máj 2021 Riga, Lotyšsko: Adam Jánošík, Mário Grman a Peter Cehlárik a spol. po strelení gólu. Z prvých troch zápasov na turnaji sme vyhrali všetky tri s plným bodovým ziskom. Zo zápasu Sloven sko – Bielorusko 4:2.

bol to zvláštny šampionát. Pre koronavírus sa minulý rok majstrovstvá neuskutočnili a tento rok sa hralo prakticky bez divákov. Reprezentácie jednotlivých krajín neboli najsilnejšie možné (a to ani keď zoberieme do úvahy každoročnú neúčasť hokejistov hrajúcich v play-off NHL). Tomu zodpovedalo aj nečakane vysoké množstvo prekvapujúcich výsledkov (Lotyšsko–Kanada 2:0, Dánsko–Švédsko 4:3, Bielorusko–Švédsko 1:0, Kazachstan–Fínsko 2:1, Slovensko–Rusi 3:1). Slovenská reprezentácia okrem zápasu s Rusmi tri zápasy s papierovo slabšími súpermi vyhrala a štyri zápasy s papierovo silnejšími súpermi prehrala (z toho trikrát vysoko). Zhodou okolností to tentoraz stačilo na postup do štvrťfinále – aj keď to nebola len zhoda okolností, keďže v skupine sme získali dvanásť bodov. Taký dobrý výsledok sme naposledy uhrali v roku 2013. Medzi týmto rokom a dneškom sme okrem jedného prípadu skončili vždy v skupine na piatom mieste. Z pohľadu umiestnenia to teda v minulosti vyzeralo na stagnáciu, realita však bola iná. Podobne ako celé Slovensko, aj slovenský hokej išiel čoraz rýchlejšie dolu vodou. Až sme v roku 2017 takmer vypadli zo skupiny A majstrovstiev sveta, Kaliňák podľa dostupných zdrojov pomohol uniesť Vietnamca a Fico dokončil únos Slovenska. 

Ale potom, v roku 2018, sa to otočilo.

3. jún 2021 Riga, Lotyšsko: Slovenská striedačka na čele s trénermi Craigom Ramsaym a Jánom Pardavým reaguje na rozhodnutie rozhodcu. Zo zápasu Slovensko – USA 1:6. Zápas sme síce nezvládli, ale úspechom bola aj účasť v štvrťfinále.GINTS IVUSKANS/AFP/PROFIMEDIA3. jún 2021 Riga, Lotyšsko: Slovenská striedačka na čele s trénermi Craigom Ramsaym a Jánom Pardavým reaguje na rozhodnutie rozhodcu. Zo zápasu Slovensko – USA 1:6. Zápas sme síce nezvládli, ale úspechom bola aj účasť v štvrťfinále.

poučenie z hokejového vývoja

Obrat v hokeji nastal zdanlivo už skôr, v roku 2016, keď vo funkcii predsedu SZĽH skončil Širokého panáčik Nemeček. Ale skutočný obrat nastal až v roku 2018, keď skončil Fico vo funkcii premiéra. Až s koncom Ficovej éry v slovenskej politike sa začal naozajstný koniec Širokého éry v slovenskom hokeji. Mimochodom, nejde o dve rôzne veci – je to jedno a to isté. A práve preto je slovenský hokejový príbeh niečím podstatne väčším, než len príbehom jedného športu.

Čo sme sa zatiaľ mohli naučiť z hokejového príbehu? V prvom rade to, čo znamená rozdiel medzi ľuďmi, ktorí veci naozaj rozumejú, a ľuďmi, ktorí veci rozumejú akože. Ten rozdiel znamená skoro všetko. Miroslav Šatan vo funkcii generálneho manažéra slovenských reprezentácií a neskôr vo funkcii predsedu SZĽH, okolo neho viacerí jeho bývalí spoluhráči a Craig Ramsay ako tréner reprezentácie – to je presne ten rozdiel, ktorý sme tu v porovnaní s minulosťou nevyhnutne potrebovali. Nie preto, aby sme sa po rokoch opäť dostali do štvrťfinále majstrovstiev sveta. Preto, aby sme konečne začali hrať taký hokej, s akým sa do štvrťfinále majstrovstiev sveta pravidelnejšie postupuje. A aby sme ho nehrali len na majstrovstvách sveta, ale aj vo všetkých ligách vrátane dorasteneckých a žiackych.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite