Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neviditeľná ruka a solidarita v čase krízy

.tomáš Zálešák .témy

To, že sme v kríze, spochybní dnes málokto. Ba priam sa všetci pretekajú, aby prítomnosť vykreslili v čo najtemnejšej farbe a dokázali, že nemáme nádej, ak... Keď však príde na to, čo s naším nemilým rozpoložením urobiť, odpovede sa zrazu rozchádzajú. Neraz radikálne.

Neviditeľná ruka a solidarita v čase krízy PAVOL ZACHAR/TASR Predseda vlády Igor Matovič predstavuje na tlačovke tzv. prvú pomoc zamestnancom, živnostníkom a firmám. Dnes, už ako minister financií, navrhol zvýšenie rozpočtu takmer 4 miliardy eur.

tento rozchod, vlastne jeho radikálnosť, si zaslúži pozornosť. „Menej štátu“ verzus „viac štátu“, „regulácie“ verzus „deregulácie“, „národné“ verzus „nadnárodné“ záujmy a inštitúcie, sloboda verzus rovnosť, chaos verzus poriadok, spontánnosť verzus plánovanie, individualizmus verzus kolektivizmus atď. Tie „izmy“ sa nám množia ako králiky! Lež, pozor, keby to boli králiky, nebolo by to také dramatické. Toto sú deklarované voľby „Buď, alebo“. Ak vraj neuveríte, nebudete spasení!

koniec triumfalizmu

Vyzerá to jednoducho. Aspoň pokiaľ si vyberiete toho správneho guru. Ako si ho však vybrať? No predsa na základe jasne viditeľnej pravdy, ktorú nám zvestuje, ktorú máme na dosah, ba priamo pod nosom, no ktorú nám vraj tí druhí – zlorečení kacíri a synovia zatratenia – zastierajú, zapierajú a falšujú, aby nás mohli spútať mocou svojej čiernej mágie a zamedziť nám vstup do Nádherného nového sveta neobmedzených možností ukojenia všetkých našich žiadzí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite