Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ivan Mikloš: Čo s vysokým deficitom a ako z toho von

.ivan Mikloš .témy

Vysoký deficit a vysoký verejný dlh ohrozuje zdravé a udržateľné verejné financie. Tie sú jedným z predpokladov zdravého ekonomického rastu, ktorý je podmienkou rastu životnej úrovne a kvality života.

Ivan Mikloš: Čo s vysokým deficitom a ako z toho von MARKO ERD/PETIT PRESS/PROFIMEDIA : Igor Matovič a Richard Sulík po vymenovaní vlády. Zdedený deficit a pandémia našej spoločnosti neprospeli podobne ako dlhodobé konflikty oboch politikov.

z uvedeného dôvodu sú populisti, ktorí nerobia reformy a kupujú si popularitu deficitným rozdávaním peňazí, nebezpeční. A napriek sociálnej maske a rétorike robia v skutočnosti politiku proti ľuďom a najmä na úkor budúcich generácií. Presne takto tu fungovali 12 rokov vlády dnešného Smeru a Hlasu.

Do toho nás postihla pandémia, ktorej ekonomické dôsledky sa okrem iného prejavili aj rýchlym zvýšením deficitu a verejného dlhu. 

Čo s tým a ako z toho von, to je teda veľmi aktuálna a legitímna otázka. Technicky vzaté je to jednoduché – tak ako nám deficit v roku 2021 narastie znížením príjmov a zvýšením výdavkov, od roku 2022 by sme ho mohli a mali znižovať zvýšením príjmov a znížením výdavkov. Zníženie výdavkov je však problematické z viacerých dôvodov. Rýchlo sa výdavky dajú znížiť len veľmi nepopulárnymi plošnými opatreniami, ako je napríklad zmrazenie rastu platov vo verejnom sektore. Zníženie neproduktívnych výdavkov, plytvania a korupcie je síce populárne, ale neľahké riešenie, ktoré vyžaduje čas a reformy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite