Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Dilema: Áno/Nie?

.týždeň .témy .téma

Referendová otázka o možnosti vyhlásiť referendum o predčasných voľbách rozdelila nielen právnikov na dva tábory. Je možné a dobré povýšiť vôľu ľudu na piedestál rozhodujúcej sily v takejto kontroverznej otázke?

Téma .týždňa: Dilema: Áno/Nie?
Tlačovka strany Hlas-SD na čele s Petrom Pellegrinim pred Prezidentským palácom. Téma: Referendum o predčas - ných voľbách. Foto: BRANISLAV BIBEL/SITA

OBSAH

Na obranu nejasnosti .martin Mojžiš
Dôvody proti referendu .štefan Hríb
Vôľa ľudu a problém reprezentácie .tomáš Zálešák
L

Na obranu nejasnosti

.martin Mojžiš .témy

Matematik Pavol Brunovský rád citoval generála Charlesa de Gaulla, podľa ktorého vraj má byť ústava stručná a nejasná. To, že prezidentovi-vojakovi vyhovujú nejasné pravidlá, sa dá pochopiť – jasné pravidlá ho môžu príliš obmedzovať. Ale prečo sa to páči matematikovi?

v súvislosti s referendom o skrátení volebného obdobia a o predčasných voľbách sa dnes veľa diskutuje. Táto diskusia bude zrejme naberať na intenzite a potom v jednom momente ustane, pretože bude rozhodnuté. To bude na jednej strane dobre a na druhej strane to bude škoda. Dobre to bude preto, lebo v tejto chvíli si z celkom pragmatických dôvodov potrebujeme jednoznačne vyjasniť niektoré nejasné veci. A škoda preto, lebo niekedy je užitočné nechať veci nie celkom vyjasnené.

Prečo si potrebujeme práve teraz vyjasniť vzťah referenda, Národnej rady a volieb do Národnej rady? Prečo je dobré, že si to vyjasníme? A prečo to zároveň dobré nie je? 

Najprv tie jednoduchšie odpovede: Keďže Ficovi aj Pellegrinimu hrozia trestné stíhania, pokúšajú sa zvrátiť výsledok volieb všetkými možnými prostriedkami vrátane referenda o predčasných voľbách. Keďže Ústava SR je v týchto otázkach nejasná, hrozí po prípadnom referende právny chaos. Aby sme sa tomuto chaosu vyhli, potrebujeme v prvom rade vedieť, či je takéto referendum v súlade s Ústavou SR. A ak je, potrebujeme dopredu poznať pravidlá, podľa ktorých sa budeme riadiť. O legitímnosti referenda môže rozhodnúť a potrebné pravidlá môže záväzne sformulovať len Ústavný súd. A práve na to ho v rámci svojich právomocí vyzvala prezidentka Zuzana Čaputová.

12. máj 2021 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie k petícii za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia. Po overení podpisov na petičných hárkoch sa prezidentka rozhodla obrátiť na Ústavný súd, ktorý by sa mal vyjadriť do 60 dní.MARTIN BAUMANN/TASR12. máj 2021 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie k petícii za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia. Po overení podpisov na petičných hárkoch sa prezidentka rozhodla obrátiť na Ústavný súd, ktorý by sa mal vyjadriť do 60 dní.

Rozhodnutie Ústavného súdu teda potrebujeme z čisto praktických dôvodov – aby sme vedeli, aké kroky ústavných činiteľov budú v súlade s ústavou a jej výkladom prijaté Ústavným súdom. Čím jednoznačnejšie bude rozhodnutie Ústavného súdu, tým priamočiarejšie môžu byť následné kroky prezidentky a parlamentu. Pre toto všetko je dobré prijať čo najjasnejší výklad ústavy. A prečo to zas až také dobré nie je? To je zaujímavá

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite