Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Áno alebo nie v plebiscite? Vôľa ľudu a problém reprezentácie

.tomáš Zálešák .témy

Je referendum chvályhodný nástroj na vyjadrenie vôle ľudu? Alebo je to nástroj demagógov a populistov, ktorí s ľudom manipulujú? Otázka je zložitejšia, než sa zdá. Podobne ako na mnohé iné otázky vo sfére politiky na ňu totiž nemožno odpovedať abstraktne.

Áno alebo nie v plebiscite? Vôľa ľudu a problém reprezentácie MARTIN BAUMANN/TASR 12. máj 2021 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová počas tlačovej konferencie k petícii za vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia. Po overení podpisov na petičných hárkoch sa prezidentka rozhodla obrátiť na Ústavný súd.

žiadna odpoveď nebude mať exaktnú a  univerzálnu platnosť. Každá odpoveď musí vychádzať z  konkrétnych daností toho-ktorého štátu, ústavy, národa, alebo z konkrétnych historických či kultúrnych okolností, ktoré jej môžu alebo nemusia dať za pravdu. Edmund Burke by možno zopakoval slová, že to, čo dáva každému politickému projektu „zvláštnu farbu a rozlišujúci účinok“ sú „okolnosti, ktoré u niektorých džentlmenov nič neznamenajú“. Referendum, všeľudové priame hlasovanie, je v každom prípade jedným z nástrojov priamej demokracie. A priama demokracia je spôsob vykonávania ľudovej vôle kvalitatívne a zásadne odlišný od demokracie zastupiteľskej alebo reprezentatívnej.

pochybný šarm priamej demokracie

V poslednom čase v našej spoločnosti silnejú hlasy, ktoré volajú po „priamej demokracii“, vraj lieku na pociťované či údajné neduhy zastupiteľskej demokracie. Spolu s tým sa občas volá po znížení referendového kvóra, keďže, ako vieme, už viaceré vypísané referendá u nás neboli platné, lebo sa na nich nezúčastnilo dosť oprávnených voličov. (Neviem síce, prečo by sme to mali pokladať za nešťastie, ale že vraj...) Podobné návrhy znejú zvodne v čase, keď sa demokratická konštitúcia z takých či onakých dôvodov ocitá v citeľnej kríze. Tobôž, ak politické elity vykazujú známky korupcie, neschopnosti, papalášizmu či vyloženej kriminality.

Téma .týždňa: Dilema: Áno/Nie?

Zvody však môžu byť nebezpečné. Kto chce, môže sa hnevať na Hegela, ktorý povedal, že „ľud je tá časť spoločnosti, ktorá nevie, čo chce“, a predsa si musíme priznať, že „ľud“ je nadmieru abstraktný pojem a jeho „vôľu“ je ťažké personifikovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite