Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Niekoľko dôvodov proti referendu o predčasných voľbách

.štefan Hríb .témy

Referendum o predčasných voľbách je cesta škodiaca spravodlivosti a slobode. V dôsledkoch tiež bude brániť zmenám, ktoré Slovensko zúfalo potrebuje.

Štefan Hríb: Niekoľko dôvodov proti referendu o predčasných voľbách VLADIMÍR BENKO/TASR 3. september 1992 Bratislava: Slávnostný akt podpísania Ústavy SR v Rytierskej sieni na Bratislavskom hrade. Hlavnými signatármi boli predseda vlády Vladimír Mečiar a predseda Slovenskej národnej rady Ivan Gašparovič.

o tom, či je referendum o skrátení volebného obdobia v súlade s ústavou, už rozhoduje Ústavný súd. Netrúfam si rovno tvrdiť, že v súlade s ústavou nie je, ponúkam len zopár dôvodov, pre ktoré si to myslím.

Na úvod je dôležité povedať, že slovenskú ústavu prijímala v roku 1992 mečiarovská garnitúra, ktorá potom doviedla krajinu na pokraj priepasti. Z toho je hádam zrejmé, že ústava nie je obsahovo ani hodnotovo kvalitná – a platí to aj po jej viacerých rozumných novelizáciách. Slovensko potrebuje novú ústavu a takých jej autorov, ktorí nie sú uviaznutí v totalitných alebo autokratických schémach, ktorí požívajú morálnu autoritu a ktorí vedia, akým nástrahám čelí slobodne usporiadaná spoločnosť. 

Jednou z nástrah slobody je nepochybne zle upravené referendum. Väčšina sa často mýli, preto je v slobodnej spoločnosti nevyhnutné chrániť pred väčšinou nielen menšiny, ale občas aj slobodu a pravdu. Práve preto býva v ústavách slobodných spoločností zákaz referenda o základných ľudských právach. Ten je, našťastie, aj v slovenskej ústave. Explicitný zákaz referenda, ktorým by sa skrátilo volebné obdobie legitímne zvoleného parlamentu, však v slovenskej ústave nie je.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite