Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pozor na dočasnosť protipandemických opatrení. Nesmú sa stať novým normálom

.marína Gálisová .témy

Už pred pandémiou bola liberálna demokracia vo svete na ústupe. Systém postavený na ideáli rešpektovania jednotlivca vytláčali autoritárske trendy. Pandémia autoritárom pomohla – no pripomenula aj hodnotu slobody.

Pozor na dočasnosť protipandemických opatrení. Nesmú sa stať novým normálom PHILIP CHEUNG/NEW YORK TIMES/PROFIMEDIA 30. január 2021 Los Angeles, USA: Ľudia s rúškami na tvárach nastupujú a vystupujú z metra na stanici Union Station v metropole štátu Kalifornia.

pandémia obnažila charakteristiky systémov, v ktorých ľudia žijú, ukázala už zahmlené súvislosti a zdôraznila paradoxy. Napríklad to, že strach pred jednou hrozbou môže človeka zahnať do pažeráka inej hrozby. Alebo to, že človek opúšťa racionálne uvažovanie, keď protirečí jeho iracionálnym predstavám. A ešte to, že veľká starosť o človeka napokon môže viesť až k popretiu humanizmu.

nedemokracie neprekvapili

Aby sme boli spravodliví, politici to v pandémii nemajú ľahké. V extrémnej situácii je ťažké zaujať stanovisko, nieto ešte robiť konkrétne politické kroky – každý je potenciálne krokom do neznáma a má neznámy počet obetí či benefitov. Úloha politikov sa však ani v pandémii nemení: konať tak, aby vzniklo čo najmenej škôd: na životoch, na kvalite života (sem patrí aj zdravie), na ľudských právach a na demokracii.

Toto nie je len problém Slovenska. Ani náhodou. K šokom pandémie patrí, ako sa aj v tzv. starých demokraciách prejavili autoritárske tendencie. Žiaľ, nie všetky možno pripísať pandémii. Tá im neraz len vyčistila cestu a poskytla zámienku ich tvorcom. 

Téma .týždňa: Hra s ohňom

Začnime však nedemokraciami. Nikoho neprekvapí, že čínski komunisti počas pandémie vystupňovali digitálne obťažovanie svojich občanov. Human Rights Watch v správe o stave ľudských práv v pandémii venuje osobitnú časť Číne. V nej zdôrazňuje, že pandémia sa začala práve utajovaním, potláčaním slobody prejavu a umlčiavaním kritikov čínskeho režimu a jeho riešení „nového vírusu“ a pokračuje rovnako: Čína stále zapcháva ústa tým, ktorí poukazujú napríklad na obchádzanie pravidiel pri výrobe vakcín. Peking sleduje občanov a využíva aplikácie, ktorými ich uznáva za hodných či nehodných cestovania alebo hoci len vyjdenia z domu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite