Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sociológ Vašečka: A toto by teda mohlo fungovať?

.michal Vašečka .témy

Možno nie som sám, kto kladie túto otázku ohľadne staronovej vlády Eduarda Hegera. Tá sa zrodila z ťažkého a zničujúceho politického konfliktu a úprimne – nikto jej neprorokuje trvanie až do februára 2024. Po sebadeštrukčnej jazde Igora Matoviča sa tomu ani nedá čudovať.

Sociológ Vašečka: A toto by teda mohlo fungovať? BRANISLAV BIBEL/SITA Členovia novej vlády na spoločnej fotografii po vymenovaní v Prezidentskom paláci. Či dovládnu do konca volebného obdobia, alebo sa dočkáme predčasných volieb, ukážu najbližšie mesiace.

to,  čo bol schopný bývalý premiér vyprovokovať svojou permanentnou šou, sa v politike nevidí často: Jeho partneri si povedali: „A dosť“ a jeden za druhým tvrdili „Niečo sa vo mne zlomilo.“ A často prestávali byť racionálni a hrali nebezpečnú hru. Ale, ako spievala speváčka z Michaloviec – keď to nejde, tak to nejde...

V tejto bizarnej podobe to máme za sebou. Už niekoľko týždňov sa komunikuje pokojnejšie, slušnejšie, racionálnejšie. Ani Heger, ani Lengvarský toho veľa nenarozprávajú, a to je dobre. Inak, je dobré, keď sú politici trochu nudní, majú to byť najmä vysokokvalifikovaní úradníci a systematickí tvorcovia verejných politík, nie odbrzdení šoumeni či chalani z ulice prerobení Smotánkou na pseudocelebrity. Sebazáchovné udržanie sa pri moci dalo všetkým štyrom stranám vo vládnej koalícii šancu vyviesť krajinu z pandémie, dostať ekonomiku z červených čísiel a, samozrejme, zlepšiť si svoje pozície, ktoré nie sú dobré a všetci to dobre vedia.

Téma .týždňa: V tieni i vo svetle premiérov

Problémom bude, že okrem nechuti k Smeru a systému „našich ľudí“ a, samozrejme, nejakej tej budúcej malej domov z peňazí z Plánu obnovy, ich veľa spolu nedrží. Jedna časť liberálnejšia, druhá konzervatívnejšia, jedna etatistickejšia, druhá za  otvorenejšiu spoločnosť i ekonomiku. Jedni s veľkým pochopením pre samosprávy, druhí vôbec nerozumejúci, že samosprávam oni nevládnu. To, čo ich spája, je značná neskúsenosť s vládnutím, ktorú si jedni uvedomujú a posúvajú sa pomaly dopredu a ďalší ani nevedia, čo nevedia a zo svojej zaostalosti ešte robia estetickú hodnotu. To je pomerne tristný pohľad, ktorý však voličom nedáva veľké manévrovacie možnosti. A to všetci v koalícii vedia a podhadzujú im dilemu – buď my, alebo Fico s Pellegrinim. To, že takto otázka po voľbách znieť nebude, je už teraz viditeľné, ale väčšina voličov to zistí, až keď odvolia.

čo sú hlavné nášľapné míny pre túto koalíciu?

Najvýraznejším ohrozením je naďalej Igor Matovič. Z konfliktov žije, nabíjajú ho energiou a najmä – príliš často si nevie pomôcť a udržať sa. A keď uvidí rastúcu popularitu Eduarda Hegera, nebude v pohode. Vážnejšie sú však jeho spanilé jazdy za maďarskými priateľmi. Aj keď ani zďaleka nie je v spoločnej lige s Viktorom Orbánom, ešte to neznamená, že sa niečo deštruktívne nenaučí a neprinesie to z budapeštianskeho výletu naspäť do Trnavy. Autoritársky model sa môže zapáčiť, no nebude sa pozdávať iným v koalícii. Nemusí to tak byť, ale bývalý premiér už opakovane ukázal, že zásady fungovania vyspelého právneho štátu si úplne neinternalizoval.

Viacerí si vydýchli po tom, čo spoločnosť prestala byť traumatizovaná povestnými a nekonečnými tlačovkami bývalého premiéra. V tých nás všetkých vťahoval do svojho sveta, ktorý nebol ani zaujímavý, ani pekný, ani prínosný. Ja som si často pripadal ako vo filme Cela od Tarsema Singha z roku 2000 a po sledovaní prezentácie bývalého premiéra bol človek bez energie a bez chuti do života. Ak príde k recidíve aj v novej pozícii, vláda vydrží maximálne rok. Inak má šancu aj na dlhšie pôsobenie, je to na nich.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite