Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Špičkoví vedci .pod lampou: Veda sú fakty, nie politický názor

.štefan Hríb .rozhovory

Pozícia vedy na Slovensku je dlhodobo hanebná, a teraz to ešte zhoršil Igor Matovič. Prečo aj desaťročia po páde komunizmu vedu urážame?

Špičkoví vedci .pod lampou: Veda sú fakty, nie politický názor BORIS NÉMETH Vedec a virológ Boris Klempa, moderátor Štefan Hríb, biochemik Pavol Čekan, predseda SAV Pavol Šajgalík, generálny riaditeľ ESET Richard Marko a fyzik Fedor Šimkovic diskutujú v relácii .pod lampou.

v rozhovore sa dočítate:

  • ako vedci reagovali na slová z úst Igora Matoviča,
  • aké správy priniesol posledný rok pre slovenskú vedu,
  • čo v nich zmenil po ľudskej stránke čas strávený v pandémii,
  • či má Slovensko na špičkovú vedu.

keď ESET začínal s vedeckým ocenením ESET Science Award v snahe podporiť slovenskú vedu, asi ste netušili, že príde pandémia a to všetko, s čím sa slovenskí vedci dnes stretávajú. Neľutujete dnes, že ste tú cenu usporiadali?

Richard Marko (RM): Cítime, že sme si vybrali dobrý smer. Rozmýšľal som aký je reálny význam vedy pre spoločnosť. Ak chce byť Slovensko úspešnou krajinou, veda je kľúčový faktor. Veda má blízko aj k vzdelávaniu a v čase dnešnej pandémie to ešte viac cítiť. Možnosť nominácií je už otvorená a bude otvorená vyše mesiaca. 

kto je v porote, ktorá udeľuje ceny? 

RM: Naším cieľom bolo skôr spájanie ako rozdeľovanie. Keďže ide o ocenenie, finalistov je viacero a víťaz môže byť len jeden, často to vyvoláva otázniky, prečo práve ten človek. Práve preto sme kládli vysoký dôraz na hodnotiaci proces a na  komisiu, ktorá laureáta vyberá. V tomto prípade ide o komisiu zloženú zo zahraničných expertov a na čele komisie stál vždy nositeľ Nobelovej ceny. Snažíme sa zabezpečiť, aby ocenenie dostal ten najsprávnejší kandidát.

Téma .týždňa: Matovičov svet plný klamstiev

neviem, či si Slovensko uvedomuje, že tu máme poroty, ktorým predsedá laureát Nobelovej ceny, čo je neuveriteľná vec v takej malej krajine. Inak, som v šoku z postoja k vedcom a vede na Slovensku. Je z toho v šoku aj predseda Slovenskej akadémie vied (SAV)?

Pavol Šajgalík (PŠ): Žijem v tejto krajine veľmi dlho. Nie som z toho až tak veľmi v šoku. Takto pred rokom celá spoločnosť vrátane politických špičiek adorovala vedcov na Slovensku. Boris Klempa je typický príklad, keď si uvedomíte, že vedecká práca spočíva v písaní projektov a vo vonkajšom prostredí ste bezvýznamný vedec základného výskumu. Potom zrazu príde problém a krajina zostane bezmocná, pretože sa zavrie a nemôžete si nič kúpiť od vedcov zo zahraničia. Potom sa ľudia z biomedicínskeho centra rozhodnú prebudovať zameranie a pomôcť krajine. Tu sa dostávame do vlny adorácie. Mohli ste vidieť tlačové besedy, kam sa pozývali vedci, kde vedci počúvali chvály. Potom sa to zrazu zmení. Odrazu je to tak, ako keby si niekto niečo v hlave vymodeloval a vedecká obec mu má pomôcť pretlačiť to do verejnosti. Ale tak vedecká práca nevyzerá. Nie je o emóciách, ale o tom, čo vedecký pracovník robí. No a v súčasnej situácii, keď máme depresiu a vedci sú hanení, ja z toho nie som v šoku, pretože v tejto krajine som to už zažil viackrát.  

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite