Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Matovičov svet plný klamstiev

.týždeň .témy .téma

Igor Matovič po odchode z postu premiéra využíva dovezené ruské vakcíny Sputnik V ako obušok, ktorým sa za svoj ponížený odchod mstí všetkým protivníkom: vedcom, novinárom, inštitúciám aj vlastnej krajine. Ustojíme jeho útoky?

Téma .týždňa: Matovičov svet plný klamstiev
15. apríl 2021 Bratislava: Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič na dvojhodinovej tlačovke s názvom Sputnik V: Dosť bolo klamstiev veľa pravdy nepovedal. Foto: MARKO ERD/PETIT PRESS/PROFIMEDIA

OBSAH

Pravda víťazí .martin Mojžiš
Vakcinokracia: vyber si svojho favorita .norbert Žilka
Veda sú fakty, nie politický názor .štefan Hríb
L

Pravda víťazí

.martin Mojžiš .témy

Matovičova tlačová konferencia „Sputnik V – dosť bolo klamstiev” splnila očakávania. Bola o Sputniku V a aj klamstiev bolo dosť. Až na pár výnimiek to boli v podstate samé klamstvá. Pravda dostala opäť raz poriadne po papuli, aby nakoniec s prehľadom zvíťazila.

v roku 1965 vyšla v Londýne vtipná knižka. Volala sa Egyptológovia a napísali ju Kingsley Amis s Robertom Conquestom. Opisuje klub amatérskych záujemcov o staroveký Egypt, ktorých v skutočnosti staroveký Egypt vôbec nezaujíma. Klub potrebujú len na to, aby mali pravidelné stretnutia. Ktoré nemajú. To len svojim manželkám hovoria, že ich majú, pričom v čase stretnutí chodia za frajerkami. A to je celý zmysel klubu.

Napriek rafinovanej organizácii im niekoľkokrát hrozí odhalenie. Fatálny moment prichádza, keď je predseda klubu okolnosťami prinútený ísť do rozhlasovej debaty so skutočným profesorom egyptológie. Odhalenie predsedovej totálnej nekompetentnosti je neodvratné. Napriek tomu ho predseda odvráti. Od začiatku relácie zvolí aktívny až agresívny prístup a profesora zavalí takým množstvom odborných nezmyslov prednášaných s takou suverenitou, že nakoniec vyjde z debaty ako víťaz. Prinajmenšom teda pre poslucháčov, ktorí sa v egyptológii príliš nevyznajú. Čo sú všetci.

V Británii v roku 1965 to bol prekvapujúci dejový zvrat. Dnes je to v mnohých častiach sveta bežná realita. Ľudia ako Trump a Matovič priviedli techniku agresívnych lží takmer do dokonalosti a stali sa ikonickými reprezentantmi doby mediálne zdatných nekompetetných amatérov. Otázka je, čo to robí s nami, divákmi a poslucháčmi.

stokrát opakovaná lož

Ríšskemu ministrovi propagandy Goebbelsovi je pripisovaný výrok „Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou”. Slovenskému ministrovi obrany Naďovi je pripisovaná viera v tento výrok. Lebo veď, prečo by inak Naď cítil potrebu v jednej relácii vysloviť takmer stokrát meno Richarda Sulíka? A prečo cítil Matovič potrebu počas jednej tlačovky takmer stokrát vysloviť meno Zuzany Baťovej? Ťažko sa ubrániť dojmu, že nám chcel niečo naznačiť.

9. apríl 2021 Bratislava: Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič počas vyhlásenia, na ktorom informoval o svojej pracovnej ceste do MoskvyĽUDOVÍT VANIHER/SITA9. apríl 2021 Bratislava: Podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič počas vyhlásenia, na ktorom informoval o svojej pracovnej ceste do Moskvy

V aplikovaní hesla prisudzovaného Goebbelsovi sa Matovičovi nedá vyčítať nedostatočná usilovnosť. Ak sa mu niečo vyčítať dá, je to až príliš doslovný výklad tohto hesla. Keď lož zopakuje

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite