Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Recyklanti

.týždeň .témy .téma

Nájdite desať rozdielov medzi novou a starou vládou. Alebo aspoň päť. Alebo jeden kľúčový? Dobre, jeden tu je: náznak nádeje, hraničiacej s naivitou, akú si už nemôžeme dovoliť, ale zároveň si nemôžeme dovoliť byť bez nej. Tak poručeno.

Téma .týždňa: Recyklanti
30. marec 2021 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová prijíma demisiu od premiéra Igora Matoviča. Ukončila sa týmto kríza? Foto: JAKUB GAVLAK/EPA/PROFIMEDIA

OBSAH

Dve v jednom .martin Mojžiš
Celý rok som sa snažil ovládať .štefan Hríb
L

Dve v jednom

.martin Mojžiš .témy

Rok stačil starej vláde na to, aby sa v boji s covidom prepracovala z prvého miesta v Európe na posledné miesto na svete. Taký posun vedie v normálnych krajinách k výmene vlády a stalo sa tak dokonca aj na Slovensku. Takže máme novú vládu. A s ňou zadarmo aj vládu starú. No nekúp to.

celá výmena vlády spočívala v zmene jedného ministra, v potvrdení demisie druhého ministra a vo výmene tretieho ministra s predsedom vlády. Dve z týchto troch zmien sa týkali podstatných problémov starej vlády: poľutovaniahodnej nekompetencii ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a smrtonosnej nekompetencii predsedu vlády Igora Matoviča. Tretia zmena sa týkala výkladnej skrine starej vlády – boja proti korupcii. A hovorila nám, že ani tam zrejme nie je všetko v úplnom poriadku.

Kým sa však dostaneme k zmenám, je asi rozumné pristaviť sa na chvíľu pri tých členoch vlády, ktorí si svoje stoličky zachovali. Starú vládu sme často hodnotili najmä na základe výkonov Matoviča a Krajčího, ktoré sú počas pandémie naozaj najdôležitejšie. V ich tieni sa tak trochu nespravodlivo ocitli pozoruhodné výkony iných členov vlády. A tí nám zostali. 

30. marec 2021 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová poveruje zostavením novej vlády Eduarda Hegera. V predošlej vláde bol ministrom financií.JAKUB GAVLAK/EPA/PROFIMEDIA30. marec 2021 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová poveruje zostavením novej vlády Eduarda Hegera. V predošlej vláde bol ministrom financií.

Zostal podpredseda vlády Štefan Hollý, ktorý v starej vláde pripravil návrh zákona o verejnom obstarávaní, ktorý bol zjavne zameraný proti verejnému záujmu a proti verejným financiám. Zostal minister školstva Branislav Gröhling, ktorého ministerstvo pripravovalo

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite