Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najabsurdnejšia demisia v dejinách. V SaS pochopili, že s týmto človekom sa naozaj nedá

.martin Mojžiš .témy

Premiér Matovič označil odchod ministra Krajčího za „najabsurdnejšiu demisiu v dejinách”. Už samotným tým označením sa demisia naozaj stala absurdnou. Detaily o jej plánovanom priebehu ju urobili ešte absurdnejšou. Kľúčová však nebola demisia ani jej absurdnosť. Kľúčové boli dejiny.

Najabsurdnejšia demisia v dejinách. V SaS pochopili, že s týmto človekom sa naozaj nedá JANA BIROŠOVÁ/SITA Minister zdravotníctva Marek Krajčí v slzách oznamuje, že podá demisiu. To ešte nevedel, že jeho stranícky šéf to bude podmieňovať začatím očkovania ruskou vakcínou Sputnik V.

ak chceme pochopiť Igora Matoviča, musíme si všímať viac než len prvoplánové posolstvá jeho vyjadrení, tlačoviek, statusov a grimás. Zdanlivo nepodstatné a druhoradé detaily niekedy prezrádzajú oveľa viac než samotný explicitný obsah (ktorý je navyše niekedy pomerne ťažké uchopiť). Najabsurdnejšia demisia v dejinách je toho pekným príkladom.

Téma .týždňa: Memorandum-dum

 

Najdôležitejším slovom je tu zdanlivo slovo demisia. Premiér ním oznámil, že prijal podmienky koaličných partnerov a že Marek to nedal. Tým by sa mohla skončiť vládna kríza a začať akoby od začiatku. Ale je tu aj slovo najabsurdnejšia, ktorou sa premiér od tejto demisie dištancoval a dal najavo svoj hlboký nesúhlas. To by ešte mohlo znamenať, že nám takýmto spôsobom oznamoval veľkosť sebazaprenia, s ktorým rozhodnutie o demisii prijal. Lenže tak by to mohlo byť, keby išlo len o absurdnú demisiu. Dokonca možno aj keby išlo o najabsurdnejšiu demisiu. Ale nie, ak išlo najabsurdnejšiu demisiu v dejinách. Tam sa Matovič musel – jednoducho musel – postaviť proti dohode, ktorú deň predtým uzavrel. Bola to jeho povinnosť voči dejinám.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite