Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo ukázal článok o Sputniku v Lancete a ako ho pochopil Matovič a Čarnogurský

.martin Mojžiš .témy

Akú váhu má z hľadiska očkovania ruskou vakcínou Sputnik V článok v medzinárodnom časopise The Lancet? Neveľkú. Možno by sa mohlo zdať, že tá hodnota je vyššia, ale to by bolo len zdanie. Je užitočné si to uvedomiť a zapamätať.

Čo ukázal článok o Sputniku v Lancete a ako ho pochopil Matovič a Čarnogurský Boris Németh 17. november 2020 Bratislava: Na protivládnom proteste vystúpil aj bývalý politik a dnešný propagátor ruskej vakcíny Ján Čarnogurský, v pozadí za ním šéfredaktor známeho konšpiračného časopisu Tibor Rostas. Mnohí zúčastnení nemali na tvári rúška.

hnutie supervaxerov, ktorí by očkovali hoc aj neregistrovanými vakcínami, je podstatne mladšie ako hnutie antivaxerov, ktorí by sa neočkovali vôbec. Ale medzi slovenskými premiérmi je napriek tomu podstatne úspešnejšie. Pretože zatiaľ čo Fico a Pellegrini sú len vlažnými antivaxermi, Čarnogurský a Matovič sa prejavili ako náruživí supervaxeri. 

A nejde len o vášne, aj v argumentácii sú rozdiely. Kým sociálno (cha-cha) demokratickí (cha-cha-cha-cha) predsedovia neargumentujú ničím, alebo len pocitmi (svojich voličov), kresťanský aj anarchistický predseda citujú vedecký časopis. Lenže keď títo dvaja citujú, zas je to len o citoch a pocitoch. Pretože, ak by sme aj pripustili, že Čarnogurský a Matovič článok o Sputniku V publikovaný v Lancete čítali, asi by sme mohli úspešne pochybovať o tom, že mu rozumeli (a to nielen preto, že je napísaný po anglicky).

Téma .týždňa: Sezóna satelitov

Ján Čarnogurský napríklad na stránke Slovensko-ruskej spoločnosti uverejnil takúto vetu: „O Sputniku V už síce vyšiel pozitívny článok v časopise The Lancet, ale to nie je záruka, či by Európska lieková agentúra rozhodovala na základe odborných kritérií.” Táto veta by mohla naznačovať, že nepochopil ani len toľko, že dvadsaťsedem autorov článku (z celkového počtu tridsaťjeden) pracuje práve v tom ústave, v ktorom vakcínu Sputnik V vyvinuli. A že osemnásť z nich má prihlásené patenty v súvislosti s touto vakcínou. Inými slovami, doktor Čarnogurský si zrejme vôbec nevšimol, že je to článok ľudí, ktorí vakcínu vyrobili. Lebo hádam aj on by uznal, že ak niekto napíše pozitívny text o svojom vlastnom výskume, nemôže to byť zárukou ničoho. Nielen v Európe, ale ani v Rusku. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite