Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Exminister zdravotníctva Zajac o manažmente pandémie: Prví sú poslední

.rudolf Zajac .témy

Pandémia covidu je  u nás na vrchole. Či ide o posledný, alebo iba jeden z ďalších, ukáže čas. Ten ukáže aj to, či očkovanie ako jediné reálne riešenie bude fungovať. Je dosť toho, čo nevieme. Ale vieme, že pandémia sa začala niekedy pred rokom v Číne a do sveta sa dostala koncom januára 2020.

Exminister zdravotníctva Zajac o manažmente pandémie: Prví sú poslední BRANISLAV BIBEL/SITA 26. január 2021 Bratislava: Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí prichádzajú na tlačovku o priebežných výsledkoch plošného skríningu. Dvaja muži, jeden prístup k pandémii: chaos.

čína dlho tajila existenciu nového vírusu  prenosného medzi ľuďmi. Na Slovensku sme zaznamenali prvý dokázaný infekt začiatkom marca, v tom čase sa testovalo iba na jednom mieste na Slovensku a na výsledok sa čakalo aj týždeň. Nebol dostatok ochranných prostriedkov, rúšok, respirátorov, rukavíc, dezinfekcie, neboli ventilátory, pretože dosluhujúca vláda Pellegriniho nezabezpečia zhola nič. Na konci svojho pôsobenia nakupovala za nezmyselné ceny nezmyselné veci.

Nastupujúca vláda Igora Matoviča nezvyčajne rýchlo ukázala viacero vecí. V prvom rade za ministra zdravotníctva menovala neschopného človeka. A na čelo boja proti vírusu sa postavil premiér, nedovzdelaný absolvent manažmentu UK. Hlavný hygienik, ktorý má mať rozhodujúce slovo, sa plne podriadil politickému tlaku. Vznikli rôzne komisie a štáby, ktoré boli skôr  diskusné kluby. Igor Matovič predvádza svoje ego na nekonečných „plačovkách“.

Téma .týždňa: Rok pravdy

V prvej vlne malo Slovensko veľké šťastie na rozdiel od  Talianska a Španielska. U nás vďaka disciplíne obyvateľov bolo málo prípadov. Do skončenia prvej vlny sme mali možno iba tridsať mŕtvych. Stali sme sa, podľa Matoviča, premiantami. Ibaže premianti sú iba vtedy premianti, keď sú nimi stále, nie iba raz, aj to omylom. Prestávku medzi prvou a druhou vlnou vláda trestuhodne nevyužila, naopak, povolila opraty. Opatrenia, týkajúce sa napríklad karantenizácie, sa stali predmetom politických šarvátok medzi členmi koalície. Prím v tom hral premiér. Voluntaristicky zmäkčoval podmienky karantény, spomeňme si na jeho výrok: „Nevesty, bude dobre“.

23. január 2021 Košice: Zdravotníci v ochranných odevoch končia obednú prestávku počas plošného skríningu. Masové testovanie, hoci nie je efektívne proti infekciám, pokračuje a vyčerpáva ľudské i finančné zdroje.ZUZANA GOGOVA/GETTY IMAGES23. január 2021 Košice: Zdravotníci v ochranných odevoch končia obednú prestávku počas plošného skríningu. Masové testovanie, hoci nie je efektívne proti infekciám, pokračuje a vyčerpáva ľudské i finančné zdroje.

Matovič trvale prejavuje aj pomerne silné  obsedancie. Jeho posadnutosť celoštátnym testovaním nepresnými antigénovými testami by sa nemala riešiť na koaličných radách, ale skôr v špecializovanom zdravotníckom zariadení. Navyše, premiér sústavne vyhľadáva nepriateľov v koalícii a neuvedomuje si,  že on je nepriateľom sám sebe. Dal tomu dokonca medzinárodný rozmer, keď sa na zahraničnej návšteve okrem preberania kaderníckych tém sťažoval prezidentovi hostiteľskej krajiny na koaličného partnera, ktorý mu vraj vráža nôž do chrbta.

Spomínané celoplošné testovanie zo začiatku novembra ukázalo viacero vecí. Tou najdôležitejšou je, že obyvatelia sú stále disciplinovaní. Ukázalo sa tiež, že boli opakovane porušené zdravotnícke zákony a najmä, že to nemá žiadny veľký význam a že sa zbytočne nasadili, povedané vojenskou rečou, sily a prostriedky, ktoré dnes chýbajú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite