Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štyri zbrane proti pandémii, ktoré nám vedia zabezpečiť slobodnejší život

.marína Gálisová .témy

O mnohých dátach v súvislosti s covidovou pandémiou nepanuje zhoda. Oficiálne trvá vyše roka, neoficiálne je jasné, že v Číne prepukla už skôr. Taliansko ju vzhľadom na svoje čínske kontakty „získalo“ prvé. Slovensko sa pred rokom začínalo báť.

Štyri zbrane proti pandémii, ktoré nám vedia zabezpečiť slobodnejší život BORIS NÉMETH 14. apríl 2020 Spišské Vlachy: Uzavretá miestna časť Dobrá Voľa v karanténe. Pocity, ktoré prežívali obyvatelia Dobrej vole, si časom vyskúšala v rôznej intenzite celá krajina – a dobrej vôle je čoraz menej.

vlani sme ešte žili hlavne voľbami, no popri tom sa debatovalo, či sa vo volebných miestnostiach nerozšíri nový koronavírus. To sa nestalo, ale na povolebnej oslave u víťazov sa už merala teplota.

Do dejín sa, paradoxne, kladne zapíše Peter Pellegrini, ktorý by rázne obmedzenia určite neprijal, keby niesol za ich ekonomický dopad politickú zodpovednosť. Takto si odchádzajúci premiér s Denisou Sakovou len zamrmlali, že peniaze na to budú hľadať tí po nich. Ale Pellegriniho zápis do dejín musí reflektovať ešte čosi: aj on zodpovedá za vybrakované národné rezervy, za stav zdravotníctva, ktoré sa stáva čoraz viac pohrebníctvom, aj za to, že musíme znášať túto vládu ako tzv. lepšiu alternatívu.

Téma .týždňa: Rok pravdy

Slovensko sa na jar rýchlo uzavrelo, zatvorilo školy a prijalo lockdown. Občania sa báli a nešomrali. Negatívnou stránkou opatrení bolo presne to, čo predznamenalo aj ďalšie riešenia u nás: chaos a nevyjasnený právny status: napríklad povinná štátna karanténa siahala na ľudské práva.

Prvou našou zbraňou proti pandémii

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite