Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

František Mikloško: Zápas o svedomie je zápasom o milosť. Pre každého trvá až do zavŕšenia jeho dní

.františek Mikloško .témy

Písať o svedomí človeka je veľmi ťažké, najmä keď v živote nájdeme v súvislosti s ním najrôznejšie príbehy. Známe sú slová pápeža Pia X.: „Dajte mi dieťa do šiesteho roku života a potom si ho už môžete vziať, už sa nestratí“. Pápež chcel povedať, že tie prvé roky rozvoja dieťaťa sú tak rozhodujúce, že keby neskôr aj poblúdilo, má sa vždy kam vrátiť – jeho vnútorný svet je jeho večným domovom. Nepatrí sa oponovať pápežovi, ale jeho slová majú aj štrbinu.

František Mikloško: Zápas o svedomie je zápasom o milosť. Pre každého trvá až do zavŕšenia jeho dní M. BORODÁČOVÁ/VTEDY/TASR Dominik Tatarka. Anton Srholec ho opísal ako človeka, ktorý dal príklad odvahy neúnavne hľadať svoju cestu, obhájiť si ju a nevzdávať sa nádeje. Po jeho smrti napísal: „Na konci som ho stretol, toho Tatarku kajúcnika. Zavolal ma k nemu Silvo Krčméry: Poď,

konštantín Veľký vyrastal na dvore cisára Diokleciána v Nikomédii. Od roku 306 bol rímskym cisárom. V roku 312 sa stretol v bitke pri Mulvijskom moste s Maxentiom, ktorý neuznával jeho cisárstvo. Konštantínových 25-tisíc vojakov stálo oproti stotisíc vojakom protivníka. V noci pred bitkou sa Konštantínovi vo sne zjavilo znamenie kríža a nápis: „V tomto znamení zvíťazíš.“ Konštantínove prevažne pohanské légie, vyzdobené Kristovými monogramami, vyhrali bitku a v roku 313 cisár Konštantín Milánskym ediktom povolil kresťanstvo ako oficiálne náboženstvo.   

Oproti tomuto príbehu stojí v dejinách iný príbeh. Gruzínec Josif Džugašvili mal matku zbožnú pravoslávnu kresťanku. Na jej prianie začal študovať v pravoslávnom seminári v Tbilisi. Nakoniec sa z neho stal Josif Vissarionovič Stalin, ktorý mal na svedomí milióny nevinných ľudských obetí v Sovietskom zväze i jeho satelitoch.    

precitnúť pri pohľade do očí

V čase komunizmu sme v samizdate čítali knihu o ruskom vyšetrovateľovi KGB, ktorý bol formovaný komunistickou výchovou. Vyšetroval raz mladú ženu a pri tom ju bil a týral.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite