Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča
L

All for Milan?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Samovražda bývalého šéfa polície je okamžitý dôvod na stíchnutie a účasť voči pozostalým – a neskorší dôvod na vážne otázky. No udial sa opak, a heslo All for Milan je len vyvrcholením masového zmätenia. Čo sa to deje?

v roku 1973 natočil Francis Ford Coppola podľa románu Mária Puza prvý diel legendárneho Krstného otca. V ňom aj v ďalších dvoch pokračovaniach brilantne popísal sicílsky klan Corleoneovcov. Striedajú sa tu jeho vzostupy a pády, jemnosť aj krutosť, rodiace sa životy aj tragické úmrtia, sicílska usadenosť aj americká či vatikánska expanzia.

Trilógia sa radí medzi top filmy všetkých čias. Ale nestalo sa to iba pre genialitu režiséra a skvelú prácu hercov, špeciálne Marlona Branda a Al Pacina. Stalo sa to aj pre fascinujúce spojenie citu a bezcitnosti, nežnosti a krutosti, úcty k životu a pohŕdania ním do príbehu jednej konkrétnej rodiny. V Krstnom otcovi je možné, aby bol ten istý človek milujúcim otcom a starým otcom a súčasne chladnokrvným vrahom iných skvelých otcov a starých otcov, ktorí sú na tom úplne rovnako. Je to vyrušujúci a provokujúci príbeh o dobre a zle, ktoré sa schádzajú v tom istom čase, v tom istom priestore a v tom istom človeku a bijú sa o neho. Od začiatku trilógie je, samozrejme, jasné, že láske milujúceho otca, ktorý pre moc a peniaze zabíja iných milujúcich otcov, ktorí dovtedy stihli zabiť iných milujúcich otcov, niečo dôležité chýba. Že láska, ktorá vidí len svoju rodinu, svoj klan, svoju pospolitosť (dnes by sme do filmu asi pridali svoju stranu, svoju krajinu či svoje hodnoty), no tým ostatným pokojne uprie aj právo žiť, nie je láska, ale diablov trik. Ale je to veľmi prefíkaný trik – až tak, že pri sledovaní Krstného otca sa občas divák pristihne, že sa nechcene stáva fanúšikom toho či onoho zločinca a občas dokonca aj násilného riešenia, ak to pomôže obľúbenejšej postave či rodine.

milan

Zdá sa, že práve tento prefíkaný trik je odpoveďou na otázku, ako môže ktokoľvek dať svoj hlas heslu All for Milan. Je to natoľko absurdné heslo, až je v niečom zaujímavé. Pripomeňme si, že bývalý šéf polície spáchal samovraždu po tom, čo bol zadržaný pre viaceré svedectvá o korupcii a zneužívaní funkcie. Podporiť v tejto situácii heslo, ktoré presne sedelo na dvoch zavraždených mladých a úplne nevinných ľudí z jari 2018, ale absolútne nesedí na samovraždu podozrivého exšéfa polície, môže iba človek bez srdca a svedomia. Alebo

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite