Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čaká nás éra, keď ľudia budú chcieť dohnať zábavu, o ktorú prišli minulý rok?

.peter Bálik .témy

Živá kultúra v podobe koncertov, divadiel a kín dostala v roku 2020 silnú ranu. Bude trvať istý čas, kým sa z nej spamätá a veci sa vrátia do normálu.

Čaká nás éra, keď ľudia budú chcieť dohnať zábavu, o ktorú prišli minulý rok? GETTY IMAGES/FATEMEH BAHRAMI 19. december 2020 Teherán, Irán: Online koncert ako súčasť osláv najdlhšej noci v roku pre ľudí, ktorí musia ostať doma vinou pandémie. Zaplátanie kultúry prenosmi na laptopoch nenahradí živého interagujúceho diváka.

predvídať, ako to bude s kultúrou v roku 2021, je v podstate to isté, ako odhadovať, ako sa v najbližších mesiacoch bude vyvíjať pandémia. Niektoré odhady hovoria, že k štvrtej vlne očkovania, pri ktorej dostane vakcínu gro Slovákov, by malo dôjsť ešte pred letom. Nedávno som čítal článok českého Denníka N, že by k tomu mal dôjsť až v roku 2022. Zalial ma studený pot. To by znamenalo, že zákopovú vojnu s covidom-19 budeme viesť ešte celý rok. Pre zdecimovanú slovenskú kultúru by to bolo strašné.  

ohrozená Pohoda

Živá kultúra potrebuje diváka. Bez neho to jednoducho nejde. Nenahradí ho online koncert ani prenos z divadelného predstavenia. Ani streamovanie filmov sa nevyrovná zážitku z kina.  Práve kultúra bola jednou z najpostihnutejších oblastí, ktoré zasiahla všadeprítomná pandémia. Mnohí umelci a ľudia, ktorí sa okolo umenia pohybujú, sa minulý rok ocitli bez práce, často na hranici  životného minima. Po tvrdom lockdowne došlo síce k jemnému uvoľneniu, no Matovičova hnusoba je späť a umelci sú na tom horšie než kedykoľvek predtým. Kým na jar existovala nádej, dnes je pred nami krutá realita, ktorou sa musíme prehrýzť. Neexistuje žiadna cesta von, len vakcína. 

Téma .týždňa: 2021

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite