Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rok 2021. Koniec ekonomickej krízy?

.filip Vačko .témy

V roku 2020 prešiel svet jednou z najväčších ekonomických kríz za posledné storočie. No tento rok by sa mala situácia obrátiť, najmä vďaka vakcíne.

Rok 2021. Koniec ekonomickej krízy? BORIS NÉMETH Žiť na dlh a míňať peniaze, ktoré nemáme, je hazard. Presne taký, aký súčasná vládna garnitúra oprávnene vyčítala minulým.

pôvodom obrovského ekonomického poklesu bola, samozrejme, pandémia covid-19 a v nemenšej miere aj politické opatrenia v reakcii na túto pandémiu. O koľko sa vlastne minulý rok prepadla ekonomika? Na definitívne čísla si budeme musieť ešte nejaký čas počkať. No renomované inštitúcie už samozrejme zverejnili predbežné odhady. Napríklad podľa odhadu Národnej banky Slovenska („NBS“) slovenská ekonomika minulý rok klesla o 5,7 percenta HDP a podľa odhadu Európskej centrálnej banky z minulého mesiaca eurozóna ako celok klesla o 7,3 percenta HDP.

Na porovnanie, medzi rokmi 2008 – 2009, počas poslednej veľkej ekonomickej krízy, ekonomika krajín dnešnej eurozóny klesla „len“ o 4,5 percenta (na Slovensku o 5,4 percenta), čiže minuloročný pokles bol takmer o dve tretiny vyšší. No zatiaľ čo z predchádzajúcej krízy sme sa spamätávali roky, kríza po korone pravdepodobne odzneje tak rýchlo, ako aj prišla.

budúci rok na predkrízovej úrovni

Podľa prognózy NBS by sa mala slovenská ekonomika vrátiť k rastu už tento rok. HDP by konkrétne malo narásť až o 5,6 percenta. Vďaka tomu sa slovenská ekonomika môže dostať na úroveň produktivity pred pandémiou už v druhej polovici tohto roka. Podľa Národnej banky Slovenska za to bude vďačiť zvládnutiu pandémie prostredníctvom očkovania. Podľa NBS je „kľúčom k oživeniu v budúcom roku dostatočné rozšírenie očkovania medzi obyvateľmi. Základná predikcia je založená na predpoklade čiastočne úspešného potlačenia šírenia epidémie“.

Téma .týždňa: 2021

 Ak teda očkovanie na Slovensku, v EÚ a inde vo svete bude pokračovať podobne hladko ako doteraz, pandémia sa dostane pod kontrolu a ekonomika sa pomaly vráti do normálnych koľají. Slovensko pritom nie je výnimkou. Napríklad podľa OECD má tento rok HDP eurozóny vzrásť o 3,6 percenta, HDP USA o 3,3 percenta a HDP celého sveta dokonca o 4,2 percenta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite