Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Demokracia na hrane. Nájdu sa lídri, ktorí jej hodnoty budú presadzovať?

.marína Gálisová .témy

Začiatkom roku 2020 riešil svet mnohé krízy. Potom prišiel nový koronavírus a dovtedajšie problémy odsunul do úzadia. Ony však nezmizli, práve naopak. Ako sa prejavia v roku 2021?

Demokracia na hrane. Nájdu sa lídri, ktorí jej hodnoty budú presadzovať? GETTY IMAGES/DREW ANGERER 7. november 2020 Wilmington, USA: Joe Biden vo svojom víťaznom prejave vyhlásil, že sa bude usilovať zjednocovať, nie rozdeľovať. Sľúbil, že bude prezidentom, ktorý „nevidí červené alebo modré štáty, ale iba Spojené štáty americké“.

pravdaže, predpovede sú tentoraz ťažký žáner. Nepredvídateľné zvraty sú totiž pravdepodobnejšie ako predtým. Niektoré pevné body však zostávajú.

Pre vývoj vo svete bolo vždy kľúčové, ako sa budú správať určité krajiny a spoločenstvá.  Opäť sú všetky oči upreté na USA, EÚ, Rusko, Čínu, a tiež na Irán či Turecko. Dôležité budú udalosti vo Veľkej Británii, Venezuele a Bielorusku. A zoznam krajín, ktorých stav bude potrebné v roku 2021 sledovať, sa tým nekončí. Stále je niekoľko ohnísk napätia a humanitárnych kríz na africkom kontinente.

Téma .týždňa: 2021

Spojené štáty americké majú za sebou vyhrotenú predvolebnú kampaň, voľby s tesným výsledkom, od leta ostré protesty hnutia Black Lives Matter. Po voľbách sa trumpovci cítia ukrivdení a tí, ktorí volili Joea Bidena, majú priveľké očakávania. Dúfajme, že Biden povedie krajinu zmierlivo. Nebude to mať ľahké, najmä keď nedôveru k demokracii nepestujú len trumpovci, ale aj veľká časť generácie mileniálov stráca vieru v demokraciu a slobodu. Americké inštitúcie generácii mileniálov  pripadajú zastarané a slobodný trh plný krívd. Títo ľudia vkladajú nádeje do utopických predstáv: zhora nastolenej sociálnej spravodlivosti, „škandinávskeho socializmu“, klimatickej spravodlivosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite