Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlavnou výzvou roka je vakcinácia. Zaočkovanie miliónov dvakrát v čo najkratšom čase nebude jednoduché

.richard Kollár .témy

Pandémia priniesla v minulom roku smútok, beznádej, hnev a vzdor. Rok 2021 prináša nádej, avšak pre mnohých môže byť opäť ťažký. Záleží na tom, ako si poradíme s množstvom výziev, ktoré nás čakajú.

Hlavnou výzvou roka je vakcinácia. Zaočkovanie miliónov dvakrát v čo najkratšom čase nebude jednoduché SITA/BRANISLAV BIBEL 15. december 2020 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová diskutovala s vedcami o epidemickej situácii. Presvedčiť čo najviac ľudí o dôležitosti vakcinácie bude v roku 2021 veľká výzva aj s argumentmi odborníkov.

prvá minivýzva nás čaká po sviatkoch, keďže zrejme stratíme prehľad o epidemiologickej situácii. Záujem o testovanie klesne, kapacita testov tiež. Bez pozitívnych testov hygiena nebude vedieť, koho testovať. Darmo budeme mať pripravený covid automat, spoľahlivé dáta nebudú, okrem oneskorených čísel z nemocníc. Ako spoznáme, že opatrenia sa môžu skončiť? 

Testovanie samo predstavuje výzvu. Ak sa chceme vyhnúť lockdownom, nevyhneme sa testovaniu. Nebudú to asi antigénové testy, na tie nemáme dosť zdravotníkov, a nahradiť ich kvôli európskej legislatíve nemôžeme. Prídu asi testy, ktorými sa budeme testovať doma, prvé práve schválili v USA. Alebo to budú testy zo vzoriek z kloktania, ktoré budú deti nosiť do školy ako vo Viedni. 

Téma .týždňa: 2021

Testovanie je logistickou výzvou a jeho komunikácia ešte väčšou. Vysvetliť ľuďom, že nové testy už naozaj dokážu nahradiť opatrenia, nie ako v novembri, to nie je jednoduchá úloha. Pritom je udržateľné pravidelné testovanie zrejme dočasným východiskom z krízy. Zvládneme to, alebo uviazneme s testovacími technológiami používanými dnes? Počas tejto pandémie sú devízami flexibilita a schopnosť rýchlo sa adaptovať, s čím máme u nás dlhodobo problémy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite