Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: 2021

.týždeň .témy .téma

Z hustej hmly neistoty a veľkých zmien minulého roka sa vynorili veľké výzvy v mnohých oblastiach. Ekonomické, politické, kultúrne, medicínske aj výzvy pre navrátenie slobody. Adaptácia na zmeny je však súčasťou ľudského prežitia.

Téma .týždňa: 2021
28. december 2020 Puurs, Belgicko: Deväťdesiatšesťročný Jos Hermans dáva palec hore po podaní prvej vakcíny od Pfizer/BioNTech v centre starostlivosti Sint-Pieter. Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/GETTY IMAGES

OBSAH

Covid výzvy 2021 .richard Kollár
Aký Matovič nás čaká? .martin Mojžiš
Demokracia na hrane .marína Gálisová
Koniec ekonomickej krízy? .filip Vačko
Zaujímavé časy .peter Bálik
L

Covid výzvy 2021

.richard Kollár .témy

Pandémia priniesla v minulom roku smútok, beznádej, hnev a vzdor. Rok 2021 prináša nádej, avšak pre mnohých môže byť opäť ťažký. Záleží na tom, ako si poradíme s množstvom výziev, ktoré nás čakajú.

prvá minivýzva nás čaká po sviatkoch, keďže zrejme stratíme prehľad o epidemiologickej situácii. Záujem o testovanie klesne, kapacita testov tiež. Bez pozitívnych testov hygiena nebude vedieť, koho testovať. Darmo budeme mať pripravený covid automat, spoľahlivé dáta nebudú, okrem oneskorených čísel z nemocníc. Ako spoznáme, že opatrenia sa môžu skončiť? 

Testovanie samo predstavuje výzvu. Ak sa chceme vyhnúť lockdownom, nevyhneme sa testovaniu. Nebudú to asi antigénové testy, na tie nemáme dosť zdravotníkov, a nahradiť ich kvôli európskej legislatíve nemôžeme. Prídu asi testy, ktorými sa budeme testovať doma, prvé práve schválili v USA. Alebo to budú testy zo vzoriek z kloktania, ktoré budú deti nosiť do školy ako vo Viedni. 

15. december 2020 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová diskutovala s vedcami o epidemickej situácii. Presvedčiť čo najviac ľudí o dôležitosti vakcinácie bude v roku 2021 veľká výzva aj s argumentmi odborníkov.BRANISLAV BIBEL/SITA 15. december 2020 Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová diskutovala s vedcami o epidemickej situácii. Presvedčiť čo najviac ľudí o dôležitosti vakcinácie bude v roku 2021 veľká výzva aj s argumentmi odborníkov.

Testovanie je logistickou výzvou a jeho komunikácia ešte väčšou. Vysvetliť ľuďom, že nové testy už naozaj dokážu nahradiť opatrenia, nie ako v novembri, to nie je jednoduchá úloha. Pritom je udržateľné pravidelné testovanie zrejme dočasným východiskom z krízy. Zvládneme to, alebo uviazneme s testovacími technológiami používanými dnes? Počas tejto pandémie sú devízami flexibilita a schopnosť rýchlo sa adaptovať, s čím máme u nás dlhodobo problémy.

medicínske výzvy 

Hlavnou výzvou najbližšieho roka je

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite