Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: 2020

.týždeň .témy .téma

Rok 2020 zmenil tvár Slovenska, Európy aj sveta. U nás drsne odhalil, ako sa tu vládlo a vládne, Európu zasiahol brexit, svet Trump, Erdogan a nový koronavírus. Kto a prečo je osobnosť a antiosobnosť roka 2020?

Téma .týždňa: 2020
6. apríl 2020 Bratislava: Rok pandémie. Dobrovoľníci v testovacom centre pred infekčným oddelením nemocnice na Kramároch. Snímok nášho fotografa Borisa Németha tento rok zvíťazil na súťaži Slovak Press Photo v kategórii Portrét. Foto: BORIS NÉMETH

OBSAH

Osobnosti .slovensko 2020 .redakcia
Antiosobnosti .slovensko 2020 .redakcia
Osobnosti .svet 2020 .redakcia
Antiosobnosti .svet 2020 .redakcia
Osobnosti kultúry .slovensko a .svet 2020 .redakcia
Osobnosti športu .slovensko a .svet 2020 .redakcia
L

Osobnosti .slovensko 2020

.redakcia .témy

Vyšetrovatelia a prokurátori, Zuzana Čaputová, vedci, Kušnírová a Kuciakovci.

vyšetrovatelia a prokurátori

Za hlavnú domácu osobnosť roka 2020 vyhlasuje .týždeň vyšetrovateľov a prokurátorov, pretože najvýznamnejšie zmenili tvár Slovenska, Po mene ich nepoznáme (ak poznáme, ich mená nezverejňujeme, kým ich nezverejnia oni sami). Poznáme ich však po ovocí. Búrka, Dobytkár, Víchrica, Očistec, Judáš – názvy policajných akcií, v rámci ktorých skončili vo vyšetrovacej väzbe dovtedy nedotknuteľní ľudia.

13. január 2020 Pezinok: Prvý deň procesu s Mariánom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou na špecializovanom trestnom súde. Ich obvinenie je úspechom radových vyšetrovateľov a policajtov. BORIS NÉMETH13. január 2020 Pezinok: Prvý deň procesu s Mariánom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou na špecializovanom trestnom súde. Ich obvinenie je úspechom radových vyšetrovateľov a policajtov.

V rámci akcie Búrka to bola už v marci bývalá štátna tajomníčka na ministerstve spravodlivosti Monika Jankovská (okrem iných). V akcii Dobytkár to bol v júli jeden z bossov celej éry Smeru Norbert Bödör (okrem iných). V rámci akcie Víchrica to bol v októbri obávaný Zoroslav Kollár (okrem iných). V tom istom mesiaci išiel do väzby aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (vtedy ešte vo funkcii). V rámci akcie Očistec to bol v novembri bývalý policajný prezident Tibor Gašpar (a s ním prakticky celé bývalé vedenie NAKA). V rámci akcie Judáš to bol v decembri ďalší bývalý policajný prezident Milan Lučanský. A v decembri skončil vo väzbe aj hlavný protagonista nahrávky Gorila a skupiny Penta Jaroslav Haščák.

To všetko má na konte zopár vyšetrovacích tímov. A ryba tentoraz nevonia od hlavy. S úspechmi polície nemá veľa spoločné minister vnútra Mikulec, policajný prezident Kovařík (nehovoriac o predchádzajúcom policajnom prezidentovi Lučanskom), ani riaditeľ NAKA Zurian. A ani premiér Matovič. Im všetkým sa to len deje pred očami rovnako, ako nám ostatným.

Na rozdiel od iných sú mená dvoch (a oveľa viac ich nie je) prokurátorov, dozorujúcich spomínané akcie,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite