Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Habemus GP

.týždeň .témy .téma

Slovenskí poslanci zvolili nového generálneho prokurátora v situácii, keď sa tehlička po tehličke rozoberá mafoštát. O čom vypovedalo navrhovanie kandidátov, ich vypočúvanie, nekonečné dohadovanie a konečné rozhodnutie parlamentu?

Téma .týždňa: Habemus GP
19. november 2020 Bratislava: Ústavnoprávny výbor NR SR vypočúva kandidátov na šéfa Generálnej prokuratúry SR. Foto: JAROSLAV NOVÁK/TASR

OBSAH

Koalícia koalície s opozíciou .martin Mojžiš
Vyšinskij by sa potešil .marína Gálisová
L

Koalícia koalície s opozíciou

.martin Mojžiš .témy

Slovenská vládna koalícia (s výnimkou strany Za ľudí) zvolila spolu s opozíciou za generálneho prokurátora asi najhoršieho možného kandidáta. Nekompetentnosť najsilnejšieho vládneho hnutia tak priniesla ďalší plod. Jeden z najdôležitejších v celom volebnom období.

najzábavnejšou súčasťou voľby generálneho prokurátora bolo všeobecné nadšenie z nesmiernej transparentnosti celého procesu. Konkrétne sa tým myslelo verejné vypočutie kandidátov pred Ústavnoprávnym výborom NR SR. A ďalej už nám írečitá slovenská logika diktovala, že ak je transparentná časť, tak je určite transparentný aj celok. Neveríte? Prečítajte si takmer ľubovoľný komentár v slovenských novinách z obdobia medzi vypočutím a voľbou. Toľko radosti z transparentnosti sa len tak ľahko nevidí.

A výsledkom tej transparentnosti bolo čo? Zjavná nepriechodnosť dvoch kandidátov, ktorú si však väčšina novinárov ani ich čitateľov vôbec nevšimla. Z politikov si ju poriadne všimli iba v strane Za ľudí a k nim sa pridalo niekoľko jednotlivcov zo strany Sloboda a Solidarita. Ostatní koaliční politici ak si aj nejakú nepriechodnosť všimli, nakoniec ju ignorovali. Dvaja kandidáti, ktorí verejným vypočutím prešli s hanbou, sa tak stali koaličnými favoritmi.  

Jeden z nich – sudca Kliment – poslancov priamo pri vypočutí oklamal. Najprv im tvrdil, že úzku spoluprácu s Petrom Tóthom rázne ukončil najneskôr v roku 2016. Potom priznal, že s ním spolupracoval ešte aj v roku 2018 (pričom spolupracovali na podvode). Novinári si všimli, že spolupráca s Petrom Tóthom nevyzerá dobre, ale nepovažovali to za neprekonateľný problém (jedna prominentná novinárka dokonca nezabudla pripomenúť, že dnes už Kliment s Tóthom tak či tak nespolupracuje). To, že kandidát na generálneho prokurátora pred výborom preukázateľne klamal, spomenul len málokto.

Druhý favorit – prokurátor Žilinka – sa priznal k priateľskému vzťahu s Michalom Gučíkom. O Gučíkovi sa hovorí ako o blízkom spolupracovníkovi Ivana Kmotríka. Aj Peter Pellegrini sa s Gučíkom stretáva. Aj Andrej Danko. Aj všelikto iný. A na rozdiel od Klimenta s Tóthom Žilinka sa s Gučíkom kamaráti dodnes. Navštevujú sa pritom vraj len sporadicky – narodeniny, meniny, Vianoce, kde-tu káva. Čo to znamená na Slovensku, všetci dobre vieme. Ako povedal Žilinka pred výborom: „Vzťah medzi nami je ozaj len o človečine.“ A ako povedal drak v Dobšinskom: „Hoj, mamo, človečina smrdí.“

návrh

Ak chceme pochopiť, kto mal mimoriadny záujem na zvolení Maroša Žilinku za generálneho prokurátora, treba začať od

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite