Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bývalý policajný prezident Spišiak: Zadržanie šéfov polície ma urazilo aj potešilo

.štefan Hríb .témy

Vedenie polície, špeciálneho prokurátora a sudcov sme posledné týždne videli v putách. Na to, či sa dočkáme aj ich odsúdenia, ešte čakáme. Najväčší nepriateľ, ktorému čelíme, je však spoločenská klíma, hovorí v rozhovore Jaroslav Spišiak.

Bývalý policajný prezident Spišiak: Zadržanie šéfov polície ma urazilo aj potešilo BORIS NÉMETH Jaroslav Spišiak

v rozhovore sa dočítate:

  • čo si myslí o zadržaní skoro celého bývalého policajného vedenia,
  • či o systéme bývalého vedenia polície museli vedieť politické špičky,
  • ako sa dá odhaliť zločinecká skupina,
  • či sme žili v unesenom štáte.

v posledné dni vidíme takmer neuveriteľný jav. Bolo zadržané bývalé vedenie polície, významní sudcovia, špeciálny prokurátor. Je dnešné dianie ešte dramatickejšie ako po Mečiarovej ére?

Nie je to pre mňa o toľko dramatickejšie. Pred pätnástimi rokmi som bol riadiaci policajný dôstojník. Riadil som priamo rôzne policajné akcie, ktoré mali istý výsledok. Teraz už nie som policajt, ale poradca ministra vnútra a mojou úlohou je pomôcť s reformou policajného zboru tak, aby bol kvalitný a efektívny a aby sa obnovila jeho dôvera. To je moje dnešné poslanie. 

v princípe je vo väzbe celá zložka štátu, ktorá má dozerať nad spravodlivosťou. Aké pocity to vo vás vyvoláva?

Zadržanie riadiacich policajtov vo mne vyvolalo pocit hanby. Druhý vnem je  radosť, že sa odhadilo ich konanie. To je pre štát pozitívne. Orgány činné v trestnom konaní sa s týmto problémom dokázali popasovať. 

Téma .týždňa: Game Over?

štát existuje preto, aby vynucoval spravodlivosť. A dôležité je, aby sme mu v tom dôverovali. Ako sa však majú ľudia postaviť k tomu, že šéf polície je zadržaný pre zosnovanie zločineckej skupiny? 

Terajšia pozícia je tá, že sme získali o tejto činnosti informácie. Týchto ľudí obvinili a väzobne ich  stíhajú. Občania si môžu povedať: konečne. Žili sme v období, ktoré môžeme označiť ako mafiánske, netreba však zabudnúť, že ľudia o tom období rozhodli sami vo voľbách. Teraz majú možnosť porovnávať – a môžu cítiť hrdosť, že sa situácia zmenila. 

po roku 2010, keď ste boli policajným prezidentom, sme sa často rozprávali o tom, čomu čelíte. Dodnes si pamätám, ako ste opakovane hovorili, že jedna vec je, ak polícia niečo rozpracuje alebo na niečo príde, ale druhá vec je, že to môže zastaviť prokurátor a tretia vec je, že to môže zastaviť súd. Prokuratúra a súdy boli v zlom stave. Vy ste mnoho vecí odhaľovali, ale s vedomím, že zvyšné zložky to zastavia. Sme už v inej situácii?

Tých jednotlivcov, ktorí zapríčiňovali, že sa to nedarilo, už zbavili kompetencií. Nemôžu tak brániť vyšetrovaniu a nemôžu znemožňovať efektívny boj proti kriminalite. 

dnes vidíme, že je obvinený prokurátor, sudca, špeciálny prokurátor. Ale aj tak vec nakoniec musí dostať nejaký prokurátor a potom nejaký sudca. Aj Mečiar bol zadržaný, no rozhodujúce je, ako sa to skončí. Panuje obava, či mafiánsky štát nie je stále prítomný medzi prokurátormi a sudcami a tým pádom nemožno kričať, že sa niečo podarilo. Je to oprávnená obava? 

Trestné konanie je striktne založený proces, ktorý musí byť postavený na dôkazoch. Nie všetko sa dá reálne dokázať v listinných alebo vecných dôkazoch, niektoré dokazovanie je závislé od svedeckých výpovedí, pamäti svedkov alebo aj účelovej nepamäti. Záleží na konkrétnej situácii, stať sa môže všeličo. Napríklad aj to, že súd nakoniec neuzná penzum dôkazov ako postačujúce. Ale vidieť enormný posun vpred aj vôľu niečo reálne dokázať. Či sa to podarí, alebo nie, to nakoniec závisí od toho, v akej forme a v akom rozsahu sa podarí predložiť dôkazy.

„Je bežný jav, že z bývalých zločincov alebo tých, ktorí sú obvinení a pod ťarchou dôkazov vidia, že ich situácia je bezvýchodisková, sa stane kajúcnik.“

ľudia dnes čítajú, čo sa deje, vedia o stopách a indíciách, ktoré sa týkajú  zadržaných šéfov polície či prokuratúry. Keďže boli obvinení zo zosnovania a založenia zločineckej skupiny za účelom získavania peňazí a vydierania a stretávali sa pritom s nitrianskym podnikateľom Bödörom, pod ktorého vedením si tam rozdávali zákazky a svoje záujmy a peniaze, na prvý pohľad sa to zdá strašne amatérske, naivné, ako z nejakého zlého filmu. Oni boli naozaj až takí bohorovní?

Neviem, lebo nepoznám obsah spisu a penzum dôkazov. Medializované bolo akurát uznesenie. Niektorí z aktérov stretávania svedčia, že to tak bolo. Ak tak svedčia, tak buď si vymýšľajú, alebo hovoria pravdu. A to treba dokázať. Áno, v minulosti sa niečo nedotiahlo, vždy do toho vošiel nejaký problém. Teraz sa už možno vidí, kde bol ten problém. Treba dúfať a pozerať sa na to optimisticky –  raz sa to musí zmeniť, raz spravodlivosť musí zvíťaziť. I keď v živote spravodlivosť často nevíťazí.

dá sa zosnovanie zločineckej skupiny robiť až takto neopatrne? 

Zosnovanie zločineckej skupiny sa deje medzi zločincami. Zosnujú to, postavia si štruktúru a cieľavedome idú páchať trestnú činnosť. Myslím si, že je to svetový unikát, že policajní manažéri sú obviňovaní zo zosnovania zločineckej skupiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite