Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Game Over?

.týždeň .témy .téma

Nedotknuteľní, bohorovní a dlhé roky nad zákonom. Ľady sa však pohli a títo ľudia dnes postupne končia, minimálne na čas, za mrežami. Katarzný proces sa začal, ale bude trvať ešte dlho. Na jeho konci bude buď očista spoločnosti alebo v prípade zlyhania marazmus.

Téma .týždňa: Game Over?
9. júl 2020 Bratislava: Norbert Bödör prichádza na Najvyšší súd, ktorý mal rozhodnúť o sťažnostiach v kauze Dobytkár. Bödör sa stal jedným zo symbolov prepojenia pofidérnych podnikateľov s políciou a politikmi. Foto: MARTIN BAUMANN/TASR

OBSAH

Bödör. Miroslav Bödör. .martin Mojžiš
Hanba a radosť .štefan Hríb
L

Bödör. Miroslav Bödör.

.martin Mojžiš .témy

Môže byť niekto väčší mafián ako ten, čo založí a riadi zločineckú skupinu, ktorej členmi sú policajný prezident, šéf NAKA a niekoľko ďalších vysokopostavených policajtov? Ale áno. Môže existovať zločinecká skupina ešte nebezpečnejšia ako práve spomenutá? Ale iste.

presne pred rokom vyhral Attila Végh v rámci galavečera bojových umení Oktagon 15 v Prahe marketingovo výrazne masírovaný zápas s Karlosom Vémolom. Po víťazstve predniesol reč. Hneď v prvej vete „brutálne poďakoval svoju tímu – Edkovi, Norkovi, Matúškovi a Iljovi“. Norko je Norbert Bödör, momentálne vo vyšetrovacej väzbe v rámci akcie Dobytkár. Matúško je Matúš Mečár, v minulosti odsúdený za vydieranie a podmienečne odsúdený za zabitie chodkyne na priechode (predtým 53 dopravných priestupkov za necelých päť rokov).

Zhodou okolností pár dní pred tým, ako Mečár zabil autom mladú ženu, odovzdal Peter Tóth polícii mobily Mariána Kočnera. Na základe komunikácie uloženej v týchto mobiloch sa polícia dozvedela, že Kočner bol v čulom styku s Norbertom Bödörom, prostredníctvom ktorého sa pokúšal ovplyvňovať policajného prezidenta Gašpara, špeciálneho prokurátora Kováčika a ďalších ľudí. Správy nepôsobili dojmom, že Bödör je iba sprostredkovateľ. Skôr to vyzeralo tak, že tento človek má pod palcom silných mužov polície a prokuratúry a že Kočner ho žiada o pomoc.

Tóth však nezostal len pri odovzdaní mobilov. Poskytol pomerne rozsiahle svedectvo k rôznym prípadom a hoci ide o mimoriadne nedôveryhodného svedka, viaceré jeho tvrdenia stoja za povšimnutie. Napríklad to, že Norbert Bödör sa v hoteli Double Tree tajne stretal s premiérom Ficom a ministrom vnútra Kaliňákom. Z Tóthovho svedectva však nevyplýva, že by mal pod palcom aj týchto dvoch. Skôr to vyzeralo na partnerský vzťah.

27. február 2018 Bratislava: Tibor Gašpar, podpredseda vlády a exminister vnútra Robert Kaliňák a bývalý predseda vlády Robert Fico ponúkajú milión eur za informácie o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA27. február 2018 Bratislava: Tibor Gašpar, podpredseda vlády a exminister vnútra Robert Kaliňák a bývalý predseda vlády Robert Fico ponúkajú milión eur za informácie o vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

kto je Norbert Bödör?

Priateľstvo s Mečárom ešte nerobí z človeka mafiána. A keby aj, tak to vyzerá len na jedného z tých pešiakov, ktorí ľudí buď bijú, alebo sa im bitkou vyhrážajú. Konkrétna komunikácia s Kočnerom už z Norberta Bödöra pre mnohých ľudí vrátane policajtov mafiána robí. A to nie hocijakého. Nuž a Tóthovo svedectvo z neho robí mafiána deluxe. Takto vyzerá capo di tutti capi. Až na to, že takto capo di tutti capi nevyzerá. 

Ak by chcel niekto natočiť film o slovenskej mafii, Norbert Bödör by rolu skutočného šéfa nemohol dostať. Jednoducho by v nej nebol uveriteľný. Ani v béčkovom filme. Ak by hral túto postavu on, bola by to urážka písmena bé. Pretože pôsobí dojmom presne toho oktagonového búchača, ktorý vôbec nemá na to, aby riadil veľkú zločineckú organizáciu. Isteže, vzhľad často klame a veľa sa z neho vyčítať nedá. Preto ostaňme pri konštatovaní, že ak je Norbert Bödör skutočný bos, potom by v žiadnom se­rióz­nom filme nemohol hrať sám

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite