Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martin Mojžiš o plošnom testovaní: Máme správne čísla?

.martin Mojžiš .témy

Nebola to najväčšia logistická operácia v dejinách Slovenska. Každé voľby sú porovnateľne veľké. Ale bol to najdrahší vedecký experiment v dejinách Slovenska. Akurát, že nebol vedecký. A tak o získaných dátach nevieme, nakoľko sú spoľahlivé. To znamená, že sú nespoľahlivé.

Martin Mojžiš o plošnom testovaní: Máme správne čísla? BORIS NÉMETH

pozoruhodnou charakteristikou celoplošného testovania bol nesúhlas, ktorý s ním už dopredu vyslovili viacerí verejne známi vedci. Ich hlas bol ignorovaný, niekedy dokonca zosmiešňovaný. Samotným premiérom, ktorý sa tak po krátkom intermezze s diplomovkou odrazu stal akademickou autoritou. A aby o čerstvo nadobudnuté postavenie vedeckej kapacity neprišiel, nehral celkom otvorenú hru. Takže nie­ktoré dôležité dáta získať neumožnil a iné sa pokúša zatajiť. 

Z jeho hľadiska má takýto postup svoju logiku. Matovičovi a Naďovi totiž ide predovšetkým o „stiahnutie ľudí z obehu”. Ponechajme teraz bokom, čo vypovedá toto otrasné slovné spojenie o politikoch, ktorí ho používajú. Pozrime sa radšej na to, aký význam má táto ich priorita. Ak sa totiž ukáže, že práve táto vec má kľúčový význam, potom ostatné dáta až tak nepotrebujeme. Lenže význam nájdenia časti infikovaných ľudí a ich následného „stiahnutia z obehu” sa bez tých dát nedá posúdiť. Jednoducho nedá, bodka. V ďalšom sa pokúsime vysvetliť, prečo je to tak.

Téma .týždňa: Čo ukázalo testovanie

 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite