Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo si myslieť o testovaní. Otázniky stále trvajú

.marína Gálisová .témy

Tento článok píšem večer predtým, ako sa má rozbehnúť druhé kolo plošného testovania – teda poloplošného, keďže sa nebude týkať všetkých regiónov. Otázniky, ktoré vzbudilo prvé kolo, trvajú.

Čo si myslieť o testovaní. Otázniky stále trvajú BORIS NÉMETH

je to zvláštne, pretože tie otázniky sa zrodili ešte pred prvým kolom, niektoré ešte pred pilotným dielom na Orave, a stále na ne autori projektu testovania adekvátne nereagujú. Ani len na tie, ktoré prichádzajú od odborníkov. A už vôbec nie na tie, ktoré vyslovujú síce laici, ale občania.

Medzi ľuďmi tak vzniká dojem, ktorý sumarizuje staré trpké porekadlo: „Psí hlas do neba nedôjde.“ Vzniklo ešte za feudalizmu, keď dosť jednotlivcov zažívalo pri konfrontácii s mocou bezmocnosť a frus­tráciu. To, že niečo podobné zažívajú mnohí jednotlivci dnes, nie je dobré pre ďalší osud demokracie. Z pocitu bezmocnosti a frustrácie totiž vzniká aj náklonnosť veriť konšpiráciám – príbehom, ktoré bezmocnosť povýšia aspoň tým, že ju vysvetlia nejakým sprisahaním mocných. Dnes náklonnosť ľudí veriť konšpiráciám rastie.

Téma .týždňa: Čo ukázalo testovanie

imunita spoločnosti

Takto sa ohrozuje zdravie spoločnosti, jej imunita voči silám neslobody a nepravdy. Z diskusií a nesúhlasu, čo sú normálne javy, vznikajú konflikty, v ktorých už nejde o hľadanie pravdy, ale o utvrdzovanie sa vo vlastných predstavách. Prispelo plošné testovanie k imunite spoločnosti? Posilnilo jej schopnosť riešiť nezhody civilizovane a stavať mosty alebo nás ženie ďalej na barikády a do zákopov?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite