Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Starosta z Oravy o tom, ako zvládli testovanie. Ľudia neboli nadšení a šomrali, bojím sa, že úmrtia budú pribúdať

.šimon Jeseňák .témy

Pilotné testovanie na Orave sprevádzal prvotný chaos, no celkový priebeh testovania hodnotí starosta Sedliackej Dubovej Ladislav Tomáň pozitívne. Chyby sa vychytali a druhý sled testovania by mal byť minimálne u nich bezproblémový aj preto, že testovanie je dobrovoľno-povinné.

Starosta z Oravy o tom, ako zvládli testovanie. Ľudia neboli nadšení a šomrali, bojím sa, že úmrtia budú pribúdať Boris Németh 26. október 2020, Sedliacka Dubová: Starosta obce Ladislav Tomáň vnímal testovanie na Orave pozitívne. Chyby sa vraj do budúcna vychytajú.

v rozhovore sa dočítate:

  • prečo je Orava najpostihnutejší región,
  • čo si myslí o plošnom testovaní,
  • aká bola nálada občanov pred testovaním,
  • ako to zvládli a aké mali náklady.

prečo sa podľa vás Orava zaradila medzi regióny najviac postihnuté pandémiou covid-19?

Orava je družný región, ľudia vytvárajú partie. Druhým faktorom sú svadby, ktoré sú na Orave veľmi veľké a bežne sa na nich zúčastňuje sto či viac hostí. Ja osobne neviem, že by mal niekto svadbu v Poľsku. U nás v Sedliackej Dubovej sme mali mať svadbu, na ktorej malo byť sto hostí. Ale presunuli ju na Liptov, keďže počty nakazených na Orave začali stúpať. Tretí možný faktor boli mnísi, ktorí boli v Medžugorí. No a veľa ľudí žije a pracuje v zahraničí, takže infikovaní už možno na Oravu prišli. A ľudia z Oravy, aj keď sa cítia chorí, idú do práce, aby neostali v hanbe. 

dodržiavajú obyvatelia karanténne opatrenia?

Väčšinou. Vyskytol sa aj prípad, keď sa pozitívne testovaný človek voľne pohyboval po dedine. Ľudia mi to dali vedieť, ale ja nie som policajt, takže dotyčnému zavolám a upozorním ho, že má byť doma. Opatrenia rešpektujú ľudia aj preto, lebo sa začali obávať nákazy.

Téma .týždňa: Korona a chaos

v minulosti si ľudia neuvedomovali, že pandémia je ohrozením? 

Prvá vlna pandémie na Slovensku nebola silná a ľudia nemali možnosť vidieť, že sa nakazil napríklad sused alebo niekto z rodiny. U nás v obci niekto neumrel, no mám kamaráta, s ktorým sme hrávali stolný tenis, ktorý umrel na následky pandémie. Bojím sa, že úmrtia budú pribúdať.

počty nakazených začali stúpať a reakciou vlády bol aj nápad na plošné testovanie celého Slovenska. Pilotné testovanie prebehlo práve na Orave a v Bardejove. Aký bol váš názor na plošné testovanie?

Igor Matovič občas strieľa nápady a obávam sa, že aj bez toho, aby ich konzultoval s odborníkmi. Ja osobne však s plošným testovaním súhlasím. Premiér bol už zjavne zúfalý a tápal v tom, čo urobí ako ďalšie. Pre Igora Matoviča bola svojím spôsobom výhoda, že Orava bola nadmerne nakazená, lebo si mohol skúsiť pilotné testovanie len na Orave a v Bardejove.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite