Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko v blackoute

.martin Mojžiš .témy

Blackout znamená zatemnenie, napríklad zatemnenie mysle (alebo stratu vedomia). V angličtine premiéra Matoviča, tak velebenej štátnym tajomníkom Klusom, sa toto slovo používalo namiesto slova lockdown. Dnes už sa používa slovo lockdown. Ale nejde o používanie s porozumením.

Slovensko v blackoute Boris Németh 14. apríl 2020 Spišské Vlachy, Slovensko: Policajti a vojaci strážia miestnu časť Dobrá Voľa, ktorá sa nachádzala v karanténe.

z úvodného článku tejto témy sa čitatelia mohli dozvedieť, že slovo lockdown sa dnes v používa v rôznych štátoch v rôznom význame. Ale všade na svete sa úplnému zákazu vychádzania značnej časti populácie a veľmi obmedzenému povoleniu vychádzania zvyšku populácie celkom určite hovorí lockdown. U nás sa tvárime, že to ešte lockdown nie je. To bude asi až vtedy, keď nebudú smieť vychádzať ani negatívne testovaní. Veď uvidíme.

Téma .týždňa: Korona a chaos

 V každom prípade zhodnotiť slovenský lockdown nie je pri tomto pojmovom zmätku celkom jednoduché. Tým skôr, že situácia sa veľmi dynamicky mení. Dokonca až tak rýchlo, že vláda rozposlala do všetkých domácností letáky o plošnom testovaní s informáciami, ktoré už počas doručovania prestali platiť. V dôsledku nových rozhodnutí vlády.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite